Изглежда, че това е нещо, което трябва да бъде включено

...
Изглежда, че това е нещо, което трябва да бъде включено
Коментари Харесай

Защо делфините плуват пред корабите

Изглежда, че това е нещо, което би трябвало да бъде включено в листата на насладите, с цел да отидете на приятна разходка с лодка и да видите делфини, които си играят във водата или се носят по вълната в предната част на лодката.

(Във видеото може да научите повече за: Делфин " открадна " безценен таблет)

Но какво въодушевява това държание на тези любопитни китоподобни? Дали те просто се забавляват, или в това държание има освен това, в сравнение с се вижда на пръв взор?

Why Do Dolphins Swim In Front Of Ships?
— IFLScience (@IFLScience)
Според Енциклопедията на морските бозайници делфините се возят на нос, откогато в океаните има бързи лодки - още гърците са писали за возенето на нос в Средиземно море. В днешно време това се отнася за делфини, които употребяват вълната на напън, провокирана от лодката в предната част на плавателния съд.



Особено делфините от типа Bottlenose(Tursiops truncatus) са известни с това, че се движат по тези талази на носа и са може би най-често срещаните типове, които се следят по време на туристическите действия и екскурзии с лодки за наблюдаване на делфини. Проучване от 2009 година изследва този тип и срещите му с разнообразни плавателни съдове.

Авторите са открили, че сред 2003 и 2006 година са срещнати 201 групи делфини, макар че единствено 44 са посочили интерактивно държание с лодките. Те допускат, че карането на нос може да се употребява за понижаване на енергийните разноски на делфините за плуване, макар че се съмняват, че то е само с тази цел и най-вероятно има детайл на игра.

Проучването демонстрира още, че фактори като типа на плавателния съд, активността на плавателния съд и положението на мотора евентуално въздействат върху равнището на интензивност и взаимоотношение на делфините с лодките.

В друго изследване, показано на 28-ата годишна конференция на Европейското сдружение на китоподобните, откривателите откриват, че районът на морето може да има значение, като делфините в Истанбулския пролив е по-вероятно да се поклащат в южния вход на пролива. Авторите допускат, че делфините са правили това, тъй като в този регион е имало по-благоприятен лов на риба, като свързват наблюденията на носовете с дейностите по хранене и тактиката за изхранване, въпреки че допускат и детайл на игра.

Наблюдавани са освен делфини, които се носят по вълните, провокирани от лодки, само че и такива, които се носят по вълните на акулите(Cetorhinus maximus). Между 2012 година и 2019 година делфини са следени да взаимодействат с акули в шест случая край югозападното крайбрежие на Ирландия, като екипът е записал 94 случая на возене на акули по носа. Макар да има известно съмнение, че делфините биха могли да употребяват това като тип взаимноизгодна тактика за хранене, по-вероятната причина, допускат създателите, е играта на делфините.

Do you know why dolphins would swim in front of a ship?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР