Изглежда, че мъжете са по-склонни от жените да участват в

...
Изглежда, че мъжете са по-склонни от жените да участват в
Коментари Харесай

Научно мошеничество

Изглежда, че мъжете са по-склонни от дамите да вземат участие в научни измами. И желанието да мамят се демонстрира в разнообразни стадии на академичната кариера, като се стартира от студенти и се свърши до опитни професори.

Според ново проучване, оповестено в списание mBio на Отдела по нравственос на научните проучвания (ORI) в Съединените щати е имало 228 случаи на нарушавания. Задачата на ORI е да разпознава изфабрикувани данни и плагиатство.

Ферика Фанг, микробиолог от Медицинското учебно заведение на Университета във Вашингтон, разяснява: " Не можем да кажем, че множеството учени са нечестни, само че въпреки това, даже нечестността на някои учени слагат под въпрос целия опит. "

До месец май 2012 година са засечени минимум 2047 биомедицински открития, които съдържат неточности или са били изфабрикувани.

Изследователите означават: " Първоначално смятахме, че бъркат на първо място тези, които са начинаещи. Но ние бяхме сюрпризирани да открием, че множеството от тях са задоволително " професионални ".

Друг основен миг е на разликите сред половете. Установено е, че мъжете са по-често забъркани в научна машинация, в сравнение с при дамите. Разликата била явна при всяка стъпка на професионалната стълбица. Сред университетския състав 43% от мъжете са били забъркани в научно шикалкавене. Сред студентите, броят на мъжете е 58%. Броят нараства до 69% измежду докторантите и доближава 88% при преподавателите. Например измежду 72 учители, които са направили машинация, има единствено 9 дами.

Учените, направили проучването, разясняват, че сега не е ясно за какво има такава разлика сред половете. Предполага се, че мъжете са по-склонни да поемат опасности, в сравнение с при дамите.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР