Изглежда, че комарите си имат специфични предпочитания. Уви, все още

...
Изглежда, че комарите си имат специфични предпочитания. Уви, все още
Коментари Харесай

Постоянно ви хапят комари? Свързано е с начина, по който кожата ви мирише

Изглежда, че комарите си имат характерни желания. Уви, към момента не знаем на какво се дължи това сигурно. Според някои откриватели е отговорна кръвната група, до момента в който съгласно други – гените или даже потта. Сега ново изследване твърди, че решаващият фактор за това дали да бъдете нахапани на сито или не е киселинният състав на вашата кожа.

Начинът, по който кожата ви мирише, се дефинира от микс от органични смеси – уви, нито знаем каква е точната рецепта, нито по какъв тъкмо метод се трансформира с течение на времето (да, възрастните хора фактически миришат). Повечето от нас са осведомени с аромата, които наши елементи на тялото излъчват (например мишниците). Как обаче стоят нещата с тези места, които не са толкоз явни и които са надалеч по-достъпни за насекомите?

За да отговорят на този въпрос, откриватели взимат проби от кожната миризма на хора, които комарите хапят непрекъснато (както и от щастливците, които насекомите игнорират). Как? Като ги карат да нахлузят найлонови чорапи на ръцете си.

В рамките на опита те даже пускат през тръба, доближена до чорапите, десетки комари от типа Aedes aegypti, който популяризира заболявания като жълта тресчица, зика и денга. Естествено, насекомите незабавно се насочват към своите любимци. Но за какво?

Изследователите откриват един общ фактор - хората, които притеглят комарите, имат високи равнища на избрани киселини по кожата си. Тези " мазни молекули " са част от естествения овлажняващ кожен пласт и хората ги създават в разнообразни количества. Здравите бактерии, които живеят по кожата, гълтам тези киселини и създават част от кожната миризма, изяснява Лесли Восхол от изследователския екип от университета " Рокфелер " в Ню Йорк..         

Учените допълват, че човек не може да се отърве от тези киселини, без да навреди на здравето на кожата си.

Чрез тестване на едни и същи хора в продължение на няколко години изследването е посочило, че усетите на комарите не се трансформират с течение на времето и че индивидите, които са като магнити за тях, си остават такива.

Изследването може да помогне за намирането на нови способи за отбиване на комарите, отбелязва Джеф Рифъл, невробиолог от Вашингтонския университет в съпътстващ обявата коментар. Възможно е да има способи да се манипулират кожните бактерии и да се трансформират съблазнителните миризми на хората, счита той.

Рифъл добавя, че откриването на способи за битка с комарите по никакъв начин не е елементарно, защото " тези твари са еволюирали като издръжливи и злобни машини за хапане и имат доста аварийни проекти, с цел да ни откриват и да пият кръвта ни ".

Изследването е оповестено в Cell.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР