Изглежда, че хората най-накрая се отказват от приложенията на Зукърбърг

...
Изглежда, че хората най-накрая се отказват от приложенията на Зукърбърг
Коментари Харесай

Зукърбърг изправен пред тежка борба, хората не се истересува...

Изглежда, че хората най-сетне се отхвърлят от приложенията на Зукърбърг - броят на потребителите стартира да спада за пръв път в 17-годишната история на Фейсбук. Може би част от " виновността " е у Франсис Хаугън - някогашната служителка на Фейсбук, която предишното лято разсекрети голям брой вътрешни документи, показващи, че компанията е знаела, че продуктите ѝ вредят на психологичното здраве на децата в миг, когато се е опитвала да вкара Instagram за деца под 13 години.

В даден миг в бъдещето, когато душата на Марк Зукърбърг се издигне в небесната простор и застане пред райските врати, с цел да изгледа Instagram Reels на своя живот, това ще е денят за равносметка на основния изпълнителен шеф на Meta Platforms - компанията майка на Фейсбук, Instagram и WhatsApp, написа в коментар Кевин Дъган от The Intelligencer, представен от " Булевард България ".

Зукърбърг, малко преди 16:00 ч. на 3 февруари 2022 година, регистрира приходите на компанията си за четвъртото тримесечие. 37-годишният милиардер знаеше, че те няма да бъдат признати по никакъв начин добре - необичайност за софтуерния вълшебник, който е построил империя, без значение от това какъв брой хора, сигнализиращи за нередности, съветски ботове и антитехнологични акции е хвърлил светът против него.

Но този доклад сподели нещо друго - че методът, по който е правил нещата, към този момент не работи, че противниците са го надхитрили и че визията му за бъдещето в метавселената не се споделя от действителния свят. Това може би ще означи момента, в който неговото време е отминало.

Meta - чиято пазарна стойност беше 900 милиарда $ в 15:59 ч. локално време в четвъртък - струваше към 720 милиарда $ единствено 30 минути по-късно. Това отразява впечатляващ спад от 22% в следборсовата търговия за една от най-големите и най-мощни компании в света. При отварянето на фондовите пазари в четвъртък акциите на Meta се търгуваха с 25% по-ниско, което докара до пазарна стойност от към 670 милиарда $.

В основата на спада са две неща: загубата от 3,3 милиарда $ в опитите за осъществяване на упоритостите на компанията в метавселената и забавянето на приходите от реклама.

Част от проблемите идват непосредствено от Тим Кук - основния изпълнителен шеф на Apple - който стартира да блокира следенето на реклами на устройствата, създадени от компанията му. Това е проблем за Зукърбърг, тъй като това, което направи Фейсбук и целият набор от свързани приложения толкоз сполучливи, беше, че те се оказаха по-добри в рекламата и можеха да получат повече пари от своите съперници.

Другото, което Зукърбърг признава, е, че хората просто прекарват повече време в гледане на видеоклипове в TikTok.

" Въпреки че посоката ни е ясна, наподобява, че пътят ни напред не е напълно идеално избран ", сподели той по време на диалога с вложителите след публикуването на финансовия отчет. Може ли нещо да има нещо по-малко вдъхновяващо за Уолстрийт? Всички вървят към печелене на милиарди долари - това е пътят, в това е целият смисъл, пишат от The Intelligencer.

Проблемът на Зукърбърг е, че стилът му на основен изпълнителен шеф не е обвързван с измислянето на блестящи или изобретателни новости. При него най-важното е да прави нещата по-добре от съперниците си, най-малко от бизнес позиция. През 2012 година той купи Instagram за 1 милиарда $, а две години по-късно добави WhatsApp за 16 милиарда $. Приложенията му копираха TikTok (с опцията " Reels " ) и Clubhouse ( с аудио стаите на живо), а също така сътвориха версия на Craigslist ( " Фейсбук Marketplace " ).

Нивото им на триумф беше друго, само че очевидно наръчникът му към този момент не работи. Компанията му е изправена пред невъзможност във Вашингтон, където една от дребното позиции, по които се сплотяват Републиканци и Демократи, е регулирането на огромните технологии. Лобистите на фирмите не получават никаква поддръжка, а Федералната комерсиална комисия не им дава пролонгация - в действителност съществува напълно действителна опция Meta да бъде наложително разединена.

Каквато и да е повода, дневните дейни консуматори на Instagram в действителност се свиха в международен мащаб, като в Съединени американски щати и Канада потребителската база остана в застой от първото тримесечие на 2020 година насам. Да, компанията въпреки всичко е осъществила 39 милиарда $ облага за годината, което е зашеметяваща сума.

Понякога докладът за приходите води до внезапен спад на цената на акциите, който се забавя към час по-късно, когато ръководителите на съответната компания успокояват Уолстрийт с думите, че няма нищо толкоз неприятно. Този път сюжетът не беше подобен. Всъщност цената на Фейсбук продължи да се свлича още по-надолу. Зукърбърг като че ли призна, че от тази седмица вълната се обръща против бизнеса, който той ръководи от съвсем две десетилетия.

" Балансът на наличието, което хората виждат във фийда, се измества малко повече към неща, които не идват от техните другари, а към по-публично наличие ", споделя той. Изводът е, че воайорското държание, което направи обществените медии толкоз печеливши - защо приказват моите другари, за кого се е омъжила някогашната ми другарка от гимназията - в действителност стартира да избледнява.

Зукърбърг, наподобява, е подготвял акционерите за това. Когато пусна дългия си, покъртителен видеоклип за метавселената, той беше прям, че ще минат години, може би десетилетие, преди тя в действителност да стартира да превзема потребителите.

По време на диалога за приходите той сподели, че съгласно него има самобитна еволюция на интернет - от текст към фотоси и къси видеоклипове, а идващият скок ще бъдат триизмерните аватари за бизнес срещи и конферентни диалози. Със сигурност на доста хора им е писнало от Интернет в настоящия му тип. Но Уолстрийт постоянно е насочен към бъдещето и е подготвен да хвърля неуместно огромни суми за хора с огромни фантазии, даже и да не им носят облага.

Ако хората споделят версията на Зукърбърг за бъдещето на Интернет, биха били по-развълнувани от обстоятелството, че е похарчил близо 10 милиарда $ през последната година, с цел да я построи. Към сегашния миг обаче Фейсбук остава по-скоро в предишното.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР