Изглежда, че далечна звезда се е върнала към живот след

...
Изглежда, че далечна звезда се е върнала към живот след
Коментари Харесай

Тази мъртва звезда се връща към живота

Изглежда, че далечна звезда се е върнала към живот след избухливата си гибел, изстрелвайки повтарящи се енергийни изригвания за интервал от няколко месеца, които не наподобяват на нищо, което астрономите са виждали до момента.

Въпреки че всяка мълния трае единствено няколко минути даже 100 дни след първото изригване, всички те остават толкоз ярки и мощни, колкото тази първична детонация – необичаен тип звезден прелом, наименуван „ ослепителен бърз наследник оптичен временен “ или LFBOT. Този съответен LFBOT е на към един милиард светлинни години от Земята и е публично обозначен като AT2022tsd, като неговите откриватели са го нарекли „ тасманийския демон “.

Далеч по-ярък от нормалните детонации, които означават гибелта на солидни звезди, LFBOT също избледняват по-бързо след гибелта, в течение на дни, а не седмици. Тези рискови феномени бяха открити за първи път през 2018 година и през половин десетилетие от този момент техният генезис беше обгърнат в тайнственост. Въпреки това, невижданата до момента избухваща интензивност на тасманийския демон може да предложи някои отговори. Забелязано от 15 разнообразни телескопа по целия свят, това държание наподобява демонстрира, че моторът, задвижващ LFBOTS, е или черна дупка, или неутронна звезда - останки, оставени след същински големи звезди умират.

„ Не считаме, че нещо друго може да сътвори такива изригвания “, Анна Й. К. Хо, водещ създател на проучването  и помощник професор по астрономия в университета Корнел, „ Това урежда дългогодишния спор за това какво зарежда този вид детонация и разкрива извънредно пряк способ за проучване на интензивността на звездните трупове. "

Свързани:

Нов вид галактически прелом

Тасманийският демон беше разпознат за първи път със програмен продукт, създаден от Хо през септември 2022 година, до момента в който системата пресява данни, съдържащи към половин милион изменящи се обекти. или преходни процеси, открити посредством Zwicky Transient Facility.

След това, до момента в който рутинно следиха LFBOT, до момента в който избледняваше през декември 2022 година, Хо и нейните сътрудници откриха още един ослепителен светлинен скок, приближаващ от събитието. След това шипът незабавно изчезна.

„ Никой в действителност не знаеше какво да каже. Никога преди не бяхме виждали нещо сходно – нещо толкоз бързо и яркостта толкоз мощна, колкото първичната детонация месеци по-късно – в никоя свръхнова или FBOT ", сподели Хо. „ Никога не сме виждали това, точка, в астрономията. "

За да изследва този непредвиден тип „ връщане към живот “ от Тасманийския демон, екипът събра наблюдения от различен 12 телескопа, в това число един, който е снимал събитието с високоскоростна камера. След като изключиха други вероятни източници на светлина, откривателите останаха с 14 нередовни светлинни импулса, случили се в продължение на 120 дни. Това може да е единствено дребна част от общия брой изригвания от цялото събитие, има вяра Хо.

„ Удивително, вместо да избледнява устойчиво, както би се очаквало, източникът за малко светна още веднъж – и още веднъж и още веднъж “, сподели тя. „ LFBOTs към този момент са нещо необичайно, екзотично събитие, тъй че това беше даже още по-странно. “

Свързани истории:

— Чупещият връх „ ЛОДКА “ гама-избухване продължава да учудва учените

— Космически фотоси: Първа светлина от преходното оборудване Цвики

— Телескопът Хъбъл преди малко стана очевидец на солидна междугалактическа детонация и астрономите не могат да я обяснят

Сега Хо и сътрудниците му имат намерение да проучат процесите, предизвикващи тези гърмежи на светлината. Настоящите основни обвинени са струи материя, ориентирани от магнитното поле на черна дупка, които се изстрелват със скорост, сходна на светлината, която сега е главната заподозрена. Въпреки това остава опцията LFBOTs да са резултат от конфликт и обединение на черни дупки.

„ Може да виждаме изцяло друг канал за галактически катаклизми “, сподели Хо.

Изследването може в последна сметка оказват помощ да се разкрие повече за това по какъв начин звездите умират, както и за типовете звездни останки, които оставят след себе си. По създание LFBOT могат да предложат шанса да следим звездите, до момента в който минават от „ живот “ към „ гибел “.

„ Тъй като трупът не просто седи там; той е деен и прави неща, които можем да открием, “ сподели Хо. „ Смятаме, че тези пламъци може да идват от един от тези новообразувани трупове, което ни дава метод да проучим свойствата им, когато преди малко са се образували. “

Изследването на екипа беше оповестено в сряда (ноември 15) в дневника

Преглед на коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР