Изглежда, че бъдещето на една съвсем обикновена звездна система –

...
Изглежда, че бъдещето на една съвсем обикновена звездна система –
Коментари Харесай

В обозримото бъдеще тази звездна система може да избухне и да озари небето

Изглежда, че бъдещето на една напълно елементарна звездна система – съвсем невидима на небосвода – е блестящо. Ако прогнозите на астрономите са правилни, множеството от нас ще имат шанса да го видят.

В последно време V Sagittae (V Sge) е толкоз бледа, че колкото да се вижда даже със приблизително огромен телескоп. През идващите няколко десетилетия обаче всичко това ще се промени, защото тя ще бъде безусловно засмукана от бяло джудже.

Експерти от държавния университет в Луизиана считат, че тази двойка галактически обекти ще се трансфорат в най-силно сияещата звезда в галактиката Млечен път – тя ще е даже по-ярка от Сириус, която сега дължи челната позиция.

„ През идващите десетилетия звездата в орбита ще става все по-ярка. Някъде към 2083 година звездите ще са толкоз близо една до друга, че ще се образува серпантина от материя, която ще лети към бялото джудже. Накрая цялата маса от звездата в орбита ще се стовари върху бялото джудже. Сливането ще докара до образуването на свръхмасивен вятър и звездата ще наподобява по-ярка от Сириус, може би даже и от Венера ”, отбелязва   астрономът Брадли Шафер от държавния университет в Луизиана.

Сливането на двете звезди ще озари небето като свръхнова, а пиковата бляскавост би следвало да продължи към един месец. Новополучената хибридна звезда ще съставлява бяло джудже обхванато от пласт нажежен водород.

Въпреки че V Sge ни наподобява бледа, тя става все по-ярка през последните 130 година Архивни фрагменти и наблюдения разрешават на астрономите да създадат това изобретение.

Учените въпреки всичко предизвестяват, че не може да се каже изрично дали събитието ще се случи през 2083 година Астрономите дефинират като интервал, в който се чака да се следи сливането на двете звезди от V Sge, сред 2067 година и 2099 година

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР