Изгарянето и преработката на отпадъци у нас е една от

...
Изгарянето и преработката на отпадъци у нас е една от
Коментари Харесай

Изграждането на RDF централа в „Топлофикация София” не е започнало, а вече се откриват технически проблеми

Изгарянето и преработката на боклуци у нас е една от невралгичните тематики, засягащи всеки един български жител. През годините е имало редица опити да се потвърди дали технологията Refuse Derived Fuel (RDF) носи повече позитиви или основава проблеми за атмосферата и районите. Но е реалност, че преработката и оползотворяването на отпадъците е основна за намаляването на общото количество изхвърлени отпадъци. И Европа утвърждава сходни капиталови планове като у нас постоянно се дават образци със завода за отпадък на Виена. София не е австрийската столица, само че тъкмо подобен е и родния план - третата фаза на плана за завода за отпадък на столицата.

Именно посредством инсталацията за изгаряне на твърдо гориво ще се понижи количеството на отпадъците. И тъкмо RDF се чака да е горивото, което „ Топлофикация София “ ще употребява, с цел да понижи използването си на природен газ, показва в своя публикация.

Проект безспир с доста въпросителни

Въпреки утвърденият от Европейска комисия план на столичното парно за създаване на апаратура, която да изгаря RDF горивото, той към момента не е стартирал всъщност. И повода е продължаващия правосъден спор при избора на реализатор. Консорциумът " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 " бе определен посредством социална поръчка през 2021 година за реализатор на комплицираната задача да сътвори огромна горивна уредба. Тази апаратура би трябвало дейно да оползотворява RDF горивото от завода за отпадък край Горни Богров. В случая приказваме за комплицирана енергийна апаратура, опит с която имат малко компании в света.

А „ Топлофикация София “ е избрала обединяване на българо-китайски консорциум с турско присъединяване. Поръчка бе за 350 млн. лева с Данък добавена стойност, само че предвид на огромната инфлация и повишаване е много евентуално в този момент да би трябвало цената ѝ да бъде индексирана. Но това е по-малкият проблем, с който се сблъсква Столична община сега.

Оказва се, че в техническите спецификации по плана на утвърждения победител се съдържат неизпълними от физична позиция параметри. Така да вземем за пример при коефициентът на потребно деяние, който на доктрина може да доближи единица, при компанията реализатор доближава над 1,2. Според експерти, с които 3eNews се свърза, сходно недомислие е невероятно от физична позиция. „ Това е малко като да вкараш 100 единици въглища и да получиш на изхода на централата 120 единици въглища. Подобен парадокс не е вероятен на планетата Земя “, обясниха източници поискали анонимност.

Дори и обединяването да успее да предложи новаторска технология с високо КПД остават и няколко други проблематични въпроса, които засягат директно столичани, изясняват хора работили с сходни RDF съоръжения като плануваната в София. Оказва се, че в печелившата оферта е записано съкращаване на азотните окиси и на равнищата на живак, които са доста мъчно постижими в случай че погледнем международната процедура. А в случай че това не бъде направено, то значи, че в дадени моменти ще се повиши замърсяването на въздуха над столицата. Тук се чака обединяването също да предложи своя иновация, която действително да понижи замърсяването.

Идеята на „ Топлофикация София “ е да построи инсталацията в най-старата си топлоцентрала – Топлоелектрическа централа „ София “. Притесненията на еколозите и част от жителите са, че ТЕЦ-ът е покрай центъра, който така и така през зимата е мощно запрашен. Нова порция прахуляк от RDF или некачествената му преправка единствено могат да влошат положението на атмосферния въздух в София. Еколозите и в този момент сигнализират, че праговете на фините частици и азотните окиси постоянно биват надвишавани. Към това в бъдеще може да се добави и живак във въздуха – сходен факт обаче няма да се понрави, даже и на съветниците в Столична община. 

След живак – и несъразмерна приложимост на вода. В сметките се губи и пепелта

В техническото задание има и различен стеснителен миг. След обширно разглеждане експерти изясняват по какъв начин в сметките „ се губи част от пепелта “, отделяна при изгарянето на RDF горивото. Просто % от пепелта нито е записано, че се улавя в очистващите уреди, нито пък е ясно, по какъв начин тъкмо се лимитира нейното изпускане в атмосферата. И в случай че този въпрос не бъде конкретизиран от столичното парно, то това единствено би дало нови причини на еколозите в борбата им в София.

Но планът е извоюван и Европа към този момент се е съгласила да се строи цех за RDF. Целта в този момент е този план да е качествено изпълнен и съгласно условията на оценката за влияние на околната среда.

Там в действителност има и още един проблем: за новата апаратура ще са нужни колосални количества промишлена вода –  в пъти повече по отношение на утвърждения Оценка на въздействието върху околната среда на плана. А разхищението на вода, била тя и промишлена, не значи че този запас би трябвало да се пилее. Тук още веднъж „ Топлофикация София “ не оповестиха своето мнение по въпроса, а единствено демонстрира решението за плана и утвърденият му Оценка на въздействието върху околната среда.

Каква е предисторията?

В началото на 2021 година „ Топлофикация София ” разгласи социална поръчка за строител за 292,2 млн. лв. без Данък добавена стойност. Тогава се явиха се петима участници – Консорциум " Термо Атом 2021 " на италианската „ Термомеканика “ и българската „ Атоменергоремонт “, обединяване сред китайска, белгийска и две български компании под името " София РДФ 2021 “, Обединение „ Гео ран 2021 “ с водещ " Геострой " и турски сътрудници и консорциум " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 " с водещ българската " Микс констръкшън " и турски и китайски сътрудници. До класирането обаче бяха позволени единствено двама участника - " София РДФ 2021 " и " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 ". Именно " Микс конкстръкшън " и сие получиха най-вече точки от комисията за поръчката. Строителната компания е благосъстоятелност на двама български предприемачи, само че сдружението е непознато в енергийните среди у нас. Компанията е изпълнила редица планове за строителство на складови и ритейл площи, за което е показала нужните референции. Дружеството обаче няма опит в построяването на огромна енергийна апаратура, каквато е RDF уредбата на „ Топлофикация София “. Така на пръв взор наподобява, че компанията е решила да уголемява бизнеса си с структури и в енергийната сфера, като разчита на своите сътрудници за опита в енергетиката. Но и там нещата не са добре конкретизирани, въпреки че сдруженията са показали нужните доказателства, с цел да завоюват поръчката.

Топката е в съда

Самата процедура и описаните проблеми сега се апелират от другите участници. Комисия за защита на конкуренцията е възприела обжалването и в този момент се чака дефинитивно решение на Върховния административен съд. Именно това е институцията, която би трябвало да реши дали техническите и икономическите индикатори на плана са изпълними в този му тип. Специалистите от сферата обаче остават смаяни, че комисия на „ Топлофикация София “ и Столичния общински съвет е приела в техническото предложение правила, които са отвън рамките на физиката.

Съдът е позволил техническа експертиза, само че не е бил уверен от първичните изводи на назначения от него за експерт експерт по топлотехника, който да ги съставлява и да проучва построяването на огромна горивна уредба. Така се стига до допускането на разширена тройна техническа експертиза по плана, което е огромна необичайност в практиката на Върховен административен съд. Съдът ще чака да разбере по какъв начин се реализира непостижимото за физиката КПД и по какъв начин могат да се спазят условията на Оценка на въздействието върху околната среда при неведнъж по-високо потребление на вода.

Решението на Върховен административен съд се чака да бъде реалност през идващите седмици. От него зависи освен бъдещето на RDF инсталацията, само че и дали столичани ще получат обещаните към този момент уверения за запазване на чистотата на атмосферния въздух. 3eNews разчита на информация и от самата „ Топлофикация София “ за публичната поръчка и тяхната визия по кое време ще бъде приключен плана за оползотворяване на RDF горивото.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР