Издирват общо около 200 000 български ученици, за да ги

...
Издирват общо около 200 000 български ученици, за да ги
Коментари Харесай

Да ходиш на училище у нас = на кампания за безплатен сладолед

Издирват общо към 200 000 български възпитаници, с цел да ги върнат в клас. Близо 40 000 от тях към този момент са записани, само че дали ще посещават занятията постоянно, времето ще покаже. А сред 4 000 и 5 000 родители са отказали да пуснат децата си на учебно заведение. И отново се връщаме до началото, само че с малко по-малка численост - търсят се още 150 000 възпитаници, с цел да ги върнат в клас. Не е загадка, че рецесията в България с непосещаващите учебно заведение деца се задълбочава от ден на ден с всяка минала година. Една от аргументите за протичащото се е " възпроизводство на неграмотността ", съгласно министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
Не можели да интегрират нежелаещите. Ама това да не е гратис разпределяне на сладолед? Мен ме боли гърлото и през днешния ден не желая да хапвам. Какво значи, че родителите не пускали децата си на учебно заведение? По същия метод не могат да бъдат накарани някои хора да работят, други - да спрат да нарушават разпоредбите за придвижване по пътищата, а трети - да правят закононарушения и така нататък Ще кажете, това е народна власт, а не тоталитаризъм. Не, това не е народна власт! Не може разпоредбите да важат за мен и теб, само че за него и нея - не.
Това е безредица. Това е страна, в която с молене и глезене се опитваме да " прикоткаме " всички тези, които им е все тая дали ще са образовани, или не. Ето, да вземем за пример, съгласно страната, родители, които работят в елементарни компании и получават малко по-висока от минималната заплата, са богати и децата ми не се нуждаят от държавно подкрепяне. Обаче всяка година тези родители сами обезпечават облекла, образователни принадлежности и вероятно превоз, с цел да посещават децата им учебно заведение. И то без да бъдат материално подтиквани. Макар да не е ясно дали в миналото тъкмо техните деца ще имат късмет да работят по специалността си в Родината.
В същото време, всички тези 200 000, които нямат предпочитание да бъдат образовани, биват подтиквани. Прекъсвали им помощите краткотрайно. Голяма работа, уважаемо Министерство! Не им прекъсвайте помощите краткотрайно, а за непрекъснато! Министър Вълчев споделя, че пробвали съвсем всичко, само че резултатът не е задоволителен. Е, очевидно невсичко е опитано. Ето Ви една концепция: Наказвайте! Направете уговорка в закон или разпоредба, която да гласи, че неходенето на учебно заведение е равно на закононарушение. Налагайте наказания и проверявайте заплащането им от нарушителите.
И още - както се заплащат сметките, дано по този начин да се изплащат и помощите - за всеки посетен месец да се получават пари. Но с цел да бъде почтено за всички, би трябвало да се прави непрестанен одит в часовете и непрекъснат надзор на занятията. Да се следи дали учителите пишат точния брой на учениците в клас. И след края на първи клас, в случай че детето не знае българската писменост, не приказва българския език и не може да написа и чете - отново глоба за родителите. И отново следене дали санкцията е платена. Всички знаем, че единствено с бъркане в джоба се оправят нещата в тази страна. Но очевидно на някои не им изнася да се съблюдават правила!
 
Автор: Атанаска Маркова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР