Издирваният в Стара планина турист, който бе открит мъртъв вчера

...
Издирваният в Стара планина турист, който бе открит мъртъв вчера
Коментари Харесай

Млад лекар е открият мъртъв турист в Стара планина

Издирваният в Стара планина екскурзиант, който бе открит мъртъв през вчерашния ден следобед, е 26-годишният доктор от столичната Александровска болница - доктор Марио Шкодров, оповестиха от лечебното заведение.

Над 30 планински спасители търсиха младия доктор два дни в планината по билото сред хижа "Добрила " и хижа "Амбарица ", при видимост до 40 метра и плевел вятър. Последният контакт с доктор Шкодров бил към 19 часа на 10 декември.

"На път за хижа Амбарица, където е постоянен клиент и познава региона, в отлична физическа форма, Марио попада в клопката на Балкана. Мъгла, снеговалеж и мощен вятър по мрачно го дезориентират. След дългите часове вървене, насъбраната отмалялост и премръзването го карат да спре. За последно ", написаха във Facebook от екипа на хижата.

От Александровска болница оповестиха, че в неделя - 16 декември доктор Шкодров е трябвало да навърши 27 години.

"Останал без родители, доктор Шкодров приключва образованието си в Медицински университет - София като стипендиант по програмата на ФПББ „ Готови за успех”, в поддръжка на отлични възпитаници и студенти, изгубили единия или и двамата си родители. Той е един от дребното лекари, които избират сложна компетентност, каквато е "Спешната медицина ", макар опциите, които има като сирак и отличен студент. Много пъти взе участие непринудено и безплатно в прегледите на възрастни хора от Северозападна България, проведени от Фондация "Направи положително - Александровска " и сътрудници, заяви Дир. бг.

От тази година, младият доктор стартира да специализира „ Спешна медицина “ и бе част от екипа на Спешното поделение в УМБАЛ „ Александровска “. Въпреки късия му житейски и професионален път, ще запомним доктор Шкодров с неговата усмивка, с огромното му сърце, кураж и предпочитание да откликва на всеки вик за помощ, постоянно подготвен да се себераздава и да твори добро…. Горди сме, че имахме достойнството да го познаваме! ", написаха още от екипа на лечебното заведение.

Загиналият в Стара планина 26-годишен доктор Марио Шкодрев е подценил изискванията в планината и надценил личните си благоприятни условия. Това е мнението на шефа на Планинската избавителна работа Емил Нешев в ефира на bTV. „ Знам, че е направил неточност, като е тръгнал доста късно – към 16 ч. в понеделник, по маршрут, който трае сред 3 и 4 часа според от атмосферните условия. Въпреки предизвестията на хижаря на хижа „ Добрила”, той си е подхванал това, което си е наумил”, уточни Нешев.

По думите му от самото начало на акцията във високите елементи на планината температурите са били много под нулата, със мощен вятър и гъста мъгла, а от северната страна снежната завивка е 30-50 см. Нешев добави, че това е била една от най-тежките акции за избавителните през този сезон, с доста неразбираеми моменти, малко информация и тежки условия в планината. „ Сигналът постъпи при нас в 19:30 ч. в понеделник. Единствената информация, която имахме, беше, че момчето е тръгнало неизяснено тъкмо от кое място първоначално в посока хижа „ Амбарица”.

Постепенно успяхме да съберем повече информация, в това число и посредством мобилните оператори. Когато ни подадоха сигнала, че той бедства в планината, на процедура имаше един контакт с него към 22:30 ч. посредством 112. При доста неприятна връзка успяхме да разберем единствено, че е добре, че не мръзне и не е влажен. Дадохме му съвет какво да прави, след което връзката прекъсна и по този начин и не получихме повече опцията да приказваме с него”, описа Нешев. „ Във вторник по обяд успяхме да достигнем до информация, че в действителност е тръгнал от хижа „ Добрила”, което беше изненада за нас, тъй като ние знаехме, че е тръгнал от Карлово, през хижа „ Хубавец”.

Това ни насочи в друга посока. Междувременно получихме информация и от мобилните оператори къде последно е засичан телефонът му. Така насочихме напъните си в нов регион, който на процедура ни докара до намирането на тялото му”, сподели още шефът на Спасителната работа. „ Това, което ни забави и затрудни, беше, че от една страна, имахме информация, че се намира от северната страна на билото, въпреки това, последният му есемес до хижарката показваше, че е бил от южната страна на билото. Наложи се да разделим екипите – едните от юг, другите – от север, което значително забави операцията”, означи той.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР