Издирваният от властите у нас и сочен за контрабандист номер

...
Издирваният от властите у нас и сочен за контрабандист номер
Коментари Харесай

БНТ по следите на Паскал: Вижте къде се е укривал издирваният за контрабанда

Издирваният от управляващите у нас и апетитен за контрабандист номер 1, Никола Николов - Паскал, е напуснал страната с каравана още на 29 март, научи " По света и у нас ". През годините Паскал е бил помощник на Национална работа сигурност, която беше част от Министерство на вътрешните работи до 2008-а. След това се трансформира и влезе в ДАНС, които в този момент проверяват аферата в Агенция " Митници ".

Екип на " По света и у нас " потърси Никола Николов в Гърция, където откри караваната, която той употребява в двора на хотел на брега на морето.

" Той е може би единственият, който остана жив от началото на прехода и продължава към момента къде с дребни темпове и с по-мащабни да реализира тази контрабанда ", споделя Георги Шишков, някогашен шеф на митница Свиленград.

Малко от тези, които през годините са разследвали контбандните канали, се съгласяват да приказват за Никола Николов - Паскал. Всички обаче настояват, че посочения за контрабандист номер 1 все съумява да оцелее и всички споделят, че от края на 90-те години той живее най-вече в Гърция, на брега на морето край Кавала.



Търсим го в хотела, за който се твърди, че е негова благосъстоятелност, като е притежател посредством подставени лица. Според уеб страницата този хотел работи и приема туристи. Но явно е много мъчно да успеем да се настаним и преспим в хотела, тъй като е затворен, а входът му е препречен с резервоар.

Оказа се, че от 4 април офертите за този хотел са свалени от всички уеб сайтове за резервации. Не може да бъде непокътната стая даже за обичайните в тази част на Егейско море майски празници. Зад вратата на хотела виждаме паркирана каравана, която съгласно данни от следствието се употребява от Никола Николов - Паскал към този момент няколко години. Според наши източници той е напуснал страната на 29 март.

Късно вечерта се връщаме да търсим Паскал още веднъж. Вижда се, че свети единствено едно от пространствата в хотела, само че охранител с качулка гони екипа ни. Черен път води към къща в съседство, където има данни, че Паскал също обитава, само че и тя е заключена. Последният адрес, на който Никола Николов е регистриран в България, е в Хасково. Там той е търсен през 1998 година, когато задържат три тира с цигари и един тир с пилешки бутчета от неговия контрабанден канал.

" Когато аз бях началник на митницата, имаше един шеф на Регионална дирекция на вътрешните работи Хасково, който доста искаше да има офицер по режима в митницата. Това е служител на реда, който да е в Митницата. Там под някаква форма се съгласуваха огромните началници и пристигна този човек. Аз не го одобрих, по този начин и не се срещнах с него, само че там каквото би трябвало да работи - работеше. Когато пристигна времето на създаването на канала и се хванаха тировете с цигарите, той беше индивидът, който конвоираше камионите. И той се оказа човек от Държавна сигурност ", сподели Георги Шишков, някогашен шеф на митницата в Свиленград.

От родното Меричлери историята на посочения за контрабандист номер едно, Никола Николов - Паскал минава през Димитровград, Държавна сигурност, Хасково, Орестиада, док номер 5 на пристанище Пирея, Солун и стига до Кавала.



Оказва се, че Николов е вербуван в Държавна сигурност още в казармата, а незабавно по-късно назначен на граничния пункт " Капитан Андреево ". Там работи по каптагоновия канал в средата на 80-те. След това е под прикрите е трансфериран като водач на тир и по този начин усвоява целия канал от България през Турция към Близкия изток.

" Карал е камиони, там е нахванал контактите и схванал защо става, паресали са го и почват да го издигат в йерархията. Започва активност с гръцките политемитранти ", изясни Георги Шишков, някогашен шеф на митница Свиленград.

Българска национална телевизия: Т.е. гръцките комунисти, изгонени от " черните генерали "?

Георги Шишков: Да, тъкмо по този начин. Не дребна част от гръцките комунисти имигрират в България., в Русия и в другите тъй наречените " приятелски " страни по това време.

Именно контактите с гръцките комунисти се оказват основни за Паскал при започване на 90-те.

" Започват да провеждат преместването на незаконни артикули. И най-много се ориентират към пазара на цигари. Регистрират компании, първата компания е сред Паскал и един възрастен гръцки жител в Орестиада. Негов родственик, на този гръцки жител в Солун открива, в безмитна зона Солун посланичество и стартират транспорт на цигари от Кипър, безмитна зона Солун, там претоврват и влизат в България ", разясни Георги Шишков.



През 1998 година има интервенция против канала на Паскал, в който тогава се оказва, че е забъркан и Ерджан Рашид - Роко. Задържани са три ТИР-а с цигари, само че те изчезват от митнически склад. А цялото досъдебно произвеждане се оказва в багажника на различен арестуван при започване на април - Марин Димитров - Иарата. През 2007 - 2008 година Димитров оглавява Агенцията по риболовство и аквакултури. Има данни, че в този интервал с катери на Агенцията Паскал придвижва нелегално златна бижутерия.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР