Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу спечели убедително местните избори в

...
Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу спечели убедително местните избори в
Коментари Харесай

Защо управляващата партия на Ердоган загуби изборите в Истанбул?

Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу завоюва безапелационно локалните избори в Истанбул. За повторно в границите на два месеца президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването губят най-големия и значим град на Турция, откакто през март анулираха резултатите. Празненствата по улиците на Истанбул продължиха да дребните часове на нощта.


След 25 години ръководство на Партията на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган, Истанбул е още веднъж в ръцете на опозицията. Основният претендент на Народно-републиканската партия - Екрем Имамоглу завоюва локалните избори с 54% поддръжка. Бинали Йълдъръм, претендентът на ръководещата партия, завоюва 45%, като разликата сред двамата е над 700 хиляди гласа.

Избирателната интензивност беше 84%.

Изборната загуба за партията на президента Ердоган се смята за огромен политически удар против него. След като станаха ясни изборните резултати, Ердоган и Йълдъръм поздравиха Екрем Имамоглу.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimi sonuçlarının İstanbul`umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli irade bugün bir kez daha tecelli etmiştir. Gayrı resmi sonuçlara göre seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu`nu tebrik ediyorum.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) 23 юни 2019 година
По улиците на Истанбул чествах цяла нощ успеха на опозиционния претендент Екрем Имамоглу. Празнуваха и кюрдите, които осигуриха успеха му, по този начин както през месец март.

Именно кюрдите не издигнаха свои кметове и гласоподаваха твърдо за опозицията.
Нашият водач - Селляхетин Демирташ, ни прикани да гласуваме за опозицията и се веселя, направих го от сърце. Сега е време за единение, а не за разделяне.
Победата на опозицията честваха до последно републиканските замъци - кварталите " Бешикташ " и " Бейликдюзю ".
Имаме една фантазия: да създадем Истанбул още веднъж популярен град. Сигурен съм, че - даже след месеци или година - резултатите ще обиден директно ръководещата партия.През последните 25 години беше едно и също и в този момент за пръв път има смяна. Наистина мисля, че тази победа е начало на нещо огромно в политическия живот на Турция.
Блокади от коли задръстиха центъра.
Това е демокрацията! Това е демокрацията!  Новият кмет на Истанбул е Екрем Имамоглу Новият кмет на Истанбул е Екрем Имамоглу
Ключови избори за кмет на Истанбул през днешния ден - по предварителни резултати кандитатът на опозиционната партия Екрем Имамоглу печели вота. 10 милиона турци и...

На победния протест пред десетки хиляди свои последователи Екрем Имамоглу се обърна към президент Ердоган и разгласи: отваря се нова страница за Истанбул.
Екрем Имамоглу, определен за кмет на Истанбул: Тази нова страница ще изпишем със правдивост, тъждество и обич. Ще работя и с вас, господин президент, подготвен съм да работя в единение с Вас.
Бинали Йълдъръм, който губи за повторно, привет Имамоглу.
Бинали Йъдъръм, претендент за кмет на Истанбул, ПСР: Отсега нататък поисквам на нашия другар Имамоглу да служи добре на Истанбул. Ние ще създадем всичко допустимо да му помогнем.  © БГНЕС
След изборите хората в Истанбул чакат Имамоглу да реши съответни проблеми: трафика, неналичието на жилища, стопанската система.
Хюлия Алтън: След тези резултати за цялата страна, за Турция, за Истанбул всичко ще бъде към този момент доста по-добро и всичко ще бъде доста по-хубаво. Който завоюва Истанбул, печели Турция.
Според журналиста Аху Йозюрт, ръководещата партия е изгубила разочаровани свои последователи, както и гласове от националистите - техни съдружни сътрудници поради ухажването на кюрдите от страна на президента.
Аху Йозюрт, публицист от Истанбул: Партията на справедливостта и развиването не завоюва вода на кюрдите, които ухажваше, загуби и националистите поради кюрдите.  Имамоглу е подготвен да работи с Ердоган за по-добър Истанбул Имамоглу е подготвен да работи с Ердоган за по-добър Истанбул
Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу завоюва безапелационно локалните избори в Истанбул с 54% поддръжка. За претендента на ръководещите Бинали Йълдъръм година..

Според специалисти, загубата на изборите може да докара до разединение в управляащата партия на президента.

Изборната победа на опозицията съгласно специалисти се дължи на това, че съумяха да завоюват още веднъж кюрдския избор. Какво ще се случи от тук нататък с ръководещата партия и дали ще се осъществят прогнозите за вътрешно разединение в нея, остава да разберем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР