Издигащият се дим и артилерийският огън ясно показват, че Нахал

...
Издигащият се дим и артилерийският огън ясно показват, че Нахал
Коментари Харесай

Те избягаха от кибуците след нападението на Хамас – сега трябва да решат дали и как да се върнат

Издигащият се пушек и артилерийският огън ясно демонстрират, че Нахал Оз, кибуц на границата с Газа, се намира на фронтовата линия на военна зона. На 7 октомври Хамас убива 1200 души при нахлуване рано сутринта. Това провокира масирана израелска контраатака, вследствие на която в Газа починаха повече от 32 000 души. Тези, които се изтеглиха от кибуца, откакто Хамас умъртви 15 и отвлече седем от членовете на общността, в този момент се борят дали, по какъв начин и по кое време да се върнат. Къщата на Надав Цабари е разрушена в седмиците след нападението от ракета, изстреляна от Газа.
Лично аз, когато мисля за бъдещето, си представям, че се връщаме вкъщи, усещаме се в сигурност и започваме да възвръщаме общността си. Това обаче ще отнеме в действителност доста време и не всички ще се върнат едновременно.
Надав ​​​​​​​Цабари, гражданин на Нахал Оз

От януари насам той стартира да пътува до кибуца по няколко дни всяка седмица, като разчиства дървета и засажда цветя в подготовка за близкото бъдеще.
През тези дни, когато пристигам и работя в кибуца, съм повече от благополучен да извозвам дните си тук. Не е доста прелестно обаче да се спи в къща в такова положение.
Надав Цабари, гражданин на Нахал Оз

Янкале Коен към този момент се е преместил покрай Тел Авив, до момента в който стане задоволително безвредно да се върне в Нахал Оз. 89-годишният Коен е един от първите поданици и създатели на Нахал Оз.

„ Нахал Оз няма да бъде същият като преди. Нещо ще бъде променено. Това е несъмнено, само че какво тъкмо, какъв брой огромна ще бъде смяната, не знаем “, споделя Коен.

През 1951 година Израел е в интервал след две години на яростна война с палестински бойци и арабски армии, откакто афишира независимостта си. До края на войната към 700 000 палестинци са избягали или са били прогонени от домовете и фермите си на територията на сегашен Израел.
Имам възприятието, че това държавно управление не почита нашите жертви, това, че останахме на границата толкоз години и в действителност се отказахме от живота си.
Янкале Коен, създател на кибуц " Нахал Оз "

Кибуците играят голяма роля в определянето на територията на Израел. 70 години по-късно задачата на Коен и неговите сътрудници от общността не се е трансформирала.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР