Издигането на Антон Хекимян за кандидат-кмет на ГЕРБ за София

...
Издигането на Антон Хекимян за кандидат-кмет на ГЕРБ за София
Коментари Харесай

Журналисти катерят стълбата на властта: Най-успешна вицето Йотова, най-шумен бе Волен, Бареков влезе и излезе

Издигането на Антон Хекимян за кандидат-кмет на ГЕРБ за София е изненадващо, както даде обещание и самият водач на партията Бойко Борисов . Най-вече с това, че скокът му от една от най-големите и известни медии у нас, плюс това от позицията на началник на новините, в политиката е прекомерно внезапен и слага много морални от позиция на специалността му въпроси.

Влизането на Хекимян в политиката обаче е пътечка, към този момент утъпкана от негови сътрудници. Не е извънредно представители на четвъртата власт, за каквато е считана политиката, да минават в по-горна категория, каквито са изпълнителната и законодателната власт. Едно от най-емблематичните имена в тази промяна е Николай Бареков. Той също употребява трамплина на Би Ти Ви, където от 2003 до 2010 година бе лице на утринния блок. Впоследствие напусна и стана шеф на " Новини и настоящи излъчвания " в Ти Ви 7, както и водещ на рубриката " Гореща точка " в утринния блок на медията, а и изпълнителен шеф. На поста бе до 10 септември 2013 година, когато стана ясно, че влиза в политиката. На 25 януари 2014 година Бареков учреди партия " България без цензура ", като си сложи задачата да ръководи два мандата. Това не случи, защото партията му едвам мина 4-процентната преграда, само че съумя да влезе в Народното събрание. Впоследствие Бареков се класира и за евродепутат.
 Николай Бареков Николай Бареков


Друг прочут политик с журналистическа кариера е Волен Сидеров. В началото на 90-те години е основен редактор на вестник " Демокрация ". По-късно напуща Съюз на демократичните сили и " Демокрация " и става заместител основен редактор във вестник " Монитор ". Истински прочут Волен Сидеров става с предаването " Атака " по телевизия " Скат ", в което показва персоналните си позиции за протичащото се в страната.
 Волен Сидеров Волен Сидеров


През 2005 година Сидеров се пробва да записва партия с името на предаването си. Целта е присъединяване в парламентарните избори, само че защото регистрацията е забавена, журналистът политик взе участие на изборите с няколко други националистически организации, обединени в Национален съюз " Атака ". Получава 296 848, или 8,2% от годните гласове на изборите и образува четвъртата по величина парламентарна група.

Сидеров е претендент за президент на изборите през 2006 година. Изненадващо за мнозина стига до балотаж, който загуби от Георги Първанов с 597 175 на 1 780 119 гласа. Кандидатира се наново през 2021 година, само че приключва на 7-о място с 0,55%. За последно Сидеров беше част от Столичния общински съвет, само че напусна поста си.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също работи като кореспондент, редактор, водещ и шеф на дирекция " Новини и настоящи излъчвания " в Българска национална телевизия от 1991 до 1997 година Впоследствие става народен представител и евродепутат. На президентските избори през 2016 година се кандидатира за вицепрезидент дружно с Румен Радев. Двойката е издигната от предприемчив комитет и печели.
 Илияна Йотова Илияна Йотова


Покойната Клара Маринова бе ефирен публицист международник с 10 години стаж в Българска национална телевизия, преди да стане народен представител в две елементарни и едно Велико национално заседание.

От 1971 до 1985 година Асен Агов работи като публицист в Българската телеграфна организация. От април 1985 до април 1987 година е редактор на новините в Българското радио. През 1987 година Асен Агов става специфичен сътрудник на Българската телевизия, като обикаля Африка и Близкия изток. В тази служба е създател на доста документални филми по настоящите войни в Африка, Ливан, Израел (Палестинската интифада) и войната за самостоятелност в Намибия. През 1990 година Асен Агов към този момент е основен редактор и водещ на новините на Българската телевизия.
 Асен Агов Асен Агов


През април 1992 година, откакто Съюз на демократичните сили печели изборите в България, Народното събрание избира Агов за основен шеф на Националната телевизия - Канал 1 и Ефир 2, двата държавни и единствени телевизионни канала. Година по-късно през март, малко откакто държавното управление на Филип Димитров е свалено с неудачен парламентарен избор на доверие, Агов е уволнен от малкия екран. Впоследствие водещият е народен представител в пет Народното събрание.

Милена Милотинова е едно от най-популярните лица в Българска национална телевизия, като от 1992 година става водеща на " По света и у нас ". След излъчен получен от интернационалния новинарски видеообмен недопечен материал от войната в Чечня през 2000 година Милотинова е краткотрайно свалена от екран като водещ и репортерства за новините на Българска национална телевизия от страната и чужбина. През декември 2000 година още веднъж я връщат на екран като водещ на новините, само че година по-късно става народен представител от Национална движение „Симеон Втори" и оглавява медийната комисия в Народното събрание.
 Милена Милотинова Милена Милотинова
Елена Йончева, Цветелина Узунова и Диана Саватева са други публицисти, чийто професионален път се преплита с политиката.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР