Издигане на по-високо ниво на отношенията между България и Република

...
Издигане на по-високо ниво на отношенията между България и Република
Коментари Харесай

Росен Желязков и Ким Джин-пьо обсъдиха задълбочаване на отношенията между България и Република Корея

Издигане на по-високо равнище на връзките сред България и Република Корея разискаха по време на пленарните диалози ръководителите на националните парламенти на двете страни – Росен Желязков и Ким Джин-пьо.

Председателят на Националното заседание на Република Корея е на публично посещаване в България, което стартира с поднасяне на венец пред паметника на Незнайния боец в столицата и диалог на „ четири очи “ с домакина – Росен Желязков.

Длъжни сме да работим дружно за справяне с всички световни провокации, тъй като споделяме идентични полезности като парламентарни демокрации и страни с развита пазарна стопанска система, обърна се към госта ръководителят на Народното събрание (НС).

България смята Корея за скъп другар и предпочитан сътрудник, за нас е извънредно значима тази аудиенция, тъй като е началото на поощряване на политическия разговор на високо ниво, акцентира Желязков. Той добави, че желанието е връзките да се повдигнат до равнище на стратегическо партньорство.

Той означи, че визитата на ръководителя на Националното заседание на Република Корея у нас е значима стъпка за активизиране на двустранния разговор. През предходната година зам.-председателят на Народното събрание на Корея посети България и това предпостави актуалната среща като възходяща наклонност, напомни Росен Желязков.

Той съобщи, че България би желала да притегли повече корейски вложения в основни стопански браншове, като високите технологии, енергетиката, околната среда, произвеждане на съставни елементи за автомобилната промишленост, както и да бъде уголемен българският експорт по обсег и размер. Месеци преди коронавирус пандемията бяхме доста покрай първа стратегическа корейска инвестиция, само че има неща, които са отвън човешката воля, напомни Желязков. По думите му страната ни разполага с отлични благоприятни условия и условия за вложения в софтуерни и индустриални паркове. Търсенето на такива благоприятни условия ще бъде предмет на работата на смесената българо-корейска комисия за икономическо съдействие, стана ясно от думите на ръководителя на Народно събрание.

В същото време оценяваме ползотворното съдействие в границите на интернационалните организации, акцентира още Желязков. Страната ни поздравява Република Корея за избирането ѝ за променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за 2024-25 година, както и за участието ѝ в Международния углавен съд - с поддръжката на България, посочи той.

Високо оценяваме поддръжката на Република Корея за кандидатурата на България за член на Организацията за съдействие и развиване като разчитаме тя да бъде за целия развой на присъединение, което е доста значимо за икономическия ни подтик, обърна се към гостите Росен Желязков.

Той подчертава и върху дейния научен и културен продан, като изрази удовлетворение от възобновената през 2022 година договореност за съдействие в региона на образованието и културата.

У нас се вижда засилен интерес към корейския език и просвета, необикновен измежду младото потомство, сподели ръководителят на Народно събрание. И добави, че за нас е извънредно радостно, че Корея е първата азиатска страна, която предлага цялостен курс на образование по български във висше образователно заведение. Затова издигането на връзките ни до равнище стратегическо партньорство ще бъде извънредно в интерес на развиването на икономическите, човешките връзки, в т.ч и за развиването на туризма, уверен е Желязков..

Надявам се днешната среща да способства за дейния продан и да вдигне равнището на двустранните връзки, на собствен ред съобщи Ким Джин-пьо. Той също счита, че би трябвало да бъде разширено икономическото съдействие сред двете страни, като вижда капацитет в областта на околната среда, енергетиката, високите технологии. Председателят на Националното заседание на Република Корея означи и обстоятелството, че вложенията на корейски компании в България стават по-разнообразни, в това число производството на слънчева сила, автомобилни елементи, транспортна инфраструктура.

По-късно през днешния ден е планувана среша на Ким Джин-пьо с президента Румен Радев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР