Издаване на Европейска заповед за арест на бившия каталунски лидер

...
Издаване на Европейска заповед за арест на бившия каталунски лидер
Коментари Харесай

Арести на политици в Каталуния предизвикаха протести

Издаване на Европейска заповед за арест на някогашния каталунски водач Пучдемон е напълно от компетенцията на самостоятелното правораздаване, обявиха от Еврокомисията. Брюксел поддържа същата позиция и за арестуваните в предварителния арест осем някогашни каталунски министри.

 © Българска телеграфна агенция
Уволнените министри се проверяват за антидържавни дейности към референдума за самостоятелност. Испанската прокуратура изиска европейска заповед за арест на Пучдемон, който е в Белгия. Издаването ѝ се чака през днешния ден или в понеделник, а в Каталуния арестите провокираха митинги.

Демонстранти блокираха за малко четири пътни артерии и железопътна линия в Каталуния. Организация, подкрепяща независимостта, прикани довечера за митинги пред кметствата на обитаемоте места в региона. За 12-ти ноември е планувана огромна проява в Барселона.
Хуан Мариа Пику - шеф връзки с обществеността на уволненото държавно управление: Нито един определен политик не би трябвало да бъде хвърлян в пандиза в демократична Западна страна, тъй като е извършил своя либерален мандат. Това е възмутително, срамотия. Светът би трябвало да се активизира и да застане до Каталуния против потисничеството.
Испанското правораздаване задържа зад решетките всичките девет някогашни министри, които през вчерашния ден дадоха показания. На един през днешния ден беше разрешено да излезе под гаранция от 50 000 евро. От незнайно място в Белгия нощес Пучдемон прикани за освобождение на " законното каталунско държавно управление ". Заповед за арест го лишава от присъединяване в идните предварителни избори в Каталуния.
Иниго Мендес де Виго - представител на испанското държавно управление: Правителството се надява щом изборите бъдат извършени Каталуния да се върне към сигурност и непоклатимост, с цел да избегне икономическите последици, които са толкоз нездравословни за района.
Официалната безработица в Каталуния е скочила внезапно през октомври, с пикови стойности за Испания, откакто близо 2 000 компании напуснаха региона поради политическата рецесия.

Група евродепутати и академични преподаватели от цяла Европа внесоха писмо до Еврокопейските институции апел за интервенция в отбрана на съществени права и свободи, нарушени от Испания по рецесията в Каталуния. Сред основателите е българката Албена Азманова - учител в университета в Кент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР