Издателят и собственик на Жанет 45 Божана Апостолова трябва да

...
Издателят и собственик на Жанет 45 Божана Апостолова трябва да
Коментари Харесай

Кирил Кадийски осъди Божана Апостолова за клевета

Издателят и притежател на " Жанет 45 " Божана Апостолова би трябвало да заплати сумата от 1 лева и правосъдни разноски на поета Кирил Кадийски по дело за засегнатост и клюка, излиза наяве от решение на Софийския областен съд от 8 май 2023 година, оповестява сайтът 

Искът е заведен през 2018 година и е обвързван с текст на Кирил Кадийски, в който се разяснява отрицателно писателяят Георги Господинов. След публикуването на текста на Кадийски в изданието „ Литернет “, Апостолова е апострофирала с пост на персоналната си стена във фейсбук, който е дал мотив на поета да заведе дело, тъй като се почувствал афектиран. Кадийски твърди, че не е наричал читателите на Георги Господинов „ овце “, както е отбелязала Божана Апостолова в обществената мрежа. 
Прочетете още
Кадийски се почувствал обиден от репликата ѝ, че „ той не написа за „ Всички наши тела “, той написа, с цел да покаже себе си и да обиди персонално “. Кадийски твърди, че е претърпял неимуществени вреди от тези изказвания на издателката на Господинов.

Като ответник Божана Апостолова отвърна обвиняванията с изказванието, че в материала си „ Буколика за господин Господинов “ Кирил Кадийски е отправил „ обидни квалификации и прилагателни към Георги Господинов и неговите творби, както и към читателите на последния “. Тя показва, че отношението е траяло и след това при телевизионни изявленията, а нейната реакция не е целяла да обиди ищеца Кадийски, а единствено да изрази мнението, построено върху неговите изявления.

Като очевидци са били разпитвани Людмил Димитров, лекар по лингвистика, и синът на Божана Апостолова – притежател на „ Жанет 45 “, сега народен представител, Манол Пейков, се прецизира в правосъдното решение.

Съдът е решил, че в оповестения във Facebook пост на Божана Апостолова няма обиди, само че има клюки. Според съда Кадийски с репликата от публикацията „ Георги Господинов е като един пастир, който се грижи доста добре за стадото си (някой заядливо може да подмятна питането дали то е от най-качествените породи овце, само че това няма значение за феномена, който ни вълнува), обезпечава му постоянно най-тучна паша “ не е нарекъл читателите на Господинов овце.

„ Контекстът на целия текст не обосновава извод, че стадото, за което приказва създателят, са читателите на Георги Господинов “, написа в правосъдното решение.

И защото Божана Апостолова е разгласила „ погрешен факт “ в този смисъл, тя е станала създател на „ клеветническо изказване “, счита съдът.

Това е повода решението на Софийския областен съд да бъде в интерес на Кирил Кадийски, като в окончателния правосъден текст е намерило място и изречение, в което съдът изрича страдание, че тъкмо тези персони са влезнали в правосъден спор. В последна сметка Божана Апостолова ще би трябвало да заплати 1 лева обезщетение и 350 лева правосъдни разходи на Кирил Кадийски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР