Издателска къща Хермес“ кани на представяне на романа Светулките ще

...
Издателска къща Хермес“ кани на представяне на романа Светулките ще
Коментари Харесай

Среща с носителя на приза „Хр. Г. Данов“ за 2022 г.

Издателска къща „ Хермес “ кани на показване на романа „ Светулките ще ти покажат пътя “ от Христо Добротинов, който е миналогодишният притежател на премия „ Христо Г. Данов “ в категория „ Автор на българска художествена литература “.

Заповядайте на 21 юни (сряда) от 17,30 часа  в НБ „ Иван Вазов “, Зрителна зала.

Събитието е част от културната стратегия на „ Пловдив чете “.

Книгата ще бъде показана от Антон Баев.

За създателя

Христо Добротинов е роден на 8 май 1952 година във Велико Търново. По обучение е правист. Публикувал е следните книги: „ Погребението на капитанската шапка ” („ Народна юноша ”, 1976), получила Национална премия „ Южна пролет “ за първа книга, „ Отвъд снега ” („ Български публицист ”, 1981), „ Спомен за курорта ” („ Български публицист ”, 1985), „ Бракове в София ” („ Български публицист ”, 1988), „ Игра на конспиратори„ („ Христо Г. Данов ”, 1989), „ В търсене на холивудския лакей “ („ Хермес “, 2019), получила годишната премия за прозаичност за 2020 година на Съюза на българските писатели. Разкази на Добротинов са превеждани на съветски, полски, немски и турски език.

Член е на Съюза на българските писатели  и на българския ПЕН-център.

Христо Добротинов е притежател на Национална премия „ Христо Г. Данов “ в категория „ Автор на българска художествена литература “. Той завоюва влиятелното отличие през 2022 година за романа „ Светулките ще ти покажат пътя “.

За книгата  

Действието в този драматичен и умен разказ се развива във Велико Търново – с неговата феерия. Преплитат се действителни и мислени истории даже на действително съществували персони като Емилиян Станев и Невена Коканова. Редуват се трагични и красиви моменти, а измежду грохота на прелитащите американски самолети през Втората международна война се заражда същинска обич.

Показано е разделянето на българското общество. Вечните злосторници, които постоянно са близо или са част от  властта и носят крах. Предателите, които сами се продават, водени от тъжната максима „ Страхувай се и ще живееш “. Проследени са човешките наслади и нещастия преди и след радикалните промени през 1918, 1944 и 1989 година Поколенията се сменят, само че не и функциите.

И през годините, като красиво предсказание, с дълга синя рокля на огромни бели точки, с везани ръкави на блузата, наподобяващи на крила на загадъчна птица минава Мариола – Търновската кралица.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР