Издателите на версията на романа Под игото, в която архаичните

...
Издателите на версията на романа Под игото, в която архаичните
Коментари Харесай

От 2 до 20 000 лева ще е глобата за преводачите на Под игото

Издателите на версията на романа " Под игото ", в която архаичните думи бяха сменени с осъвременени, ще бъдат санкционирани. На 24 януари Министерството на културата връчи акт за нарушаване на издателство " Византия " поради превод на думи и изречения в романа на Иван Вазов " Под игото ".

Книгата е издадена със заглавието " Под игото на актуален български език ".

В края на предходната година Дирекция " Авторско право и сродните му права " в Министерство на културата се самосезира след репортаж по тематиката.

Според закона глобата, която ще бъде наложена на издателството, е в интервала сред 2 и 20 хиляди лв.. Актът може да бъде обжалван, оповестяват от ведомството.

Мехти Мелидов от дирекцията в Министерството на културата, наложила глобата, обясни в какво се състои нарушаването: " В случая на това осъвременено издание е нарушена доста съответна норма на закона за авторското право и сродните му права, която допуска след приключването на периода на времетраене на авторското право, творбата да се употребява свободно, само че при изискване, че се съблюдават тъкмо ясно изброени в закона хипотези на морални права на създателя, които траят постоянно ", съобщи Днес.бг.

След като излезе новината за " превода " на Вазовото произведение хората в Сопот, Копривщица и Карлово показаха възмущението си от преработката на романа.

По думите на Мелидов преработката на текста сама по себе си е произведение с права. Така хипотетично издателите биха могли да претендират за авторски права и начисления, в случай че същия текст е препечатан на друго място.

Експертът от Министерството на културата категорично акцентира, че всяка преправка в произведение, каквото е " Под игото ", може да бъде направена само след позволение от страна на ведомството.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продъ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР