Издатели настояват намалената ставка от 9% на ДДС върху книгите

...
Издатели настояват намалената ставка от 9% на ДДС върху книгите
Коментари Харесай

Намалената ставка от 9% на ДДС върху книгите да остане, настояват издатели

Издатели упорстват понижената ставка от 9% на Данък добавена стойност върху книгите да остане. Те са безапелационни, че в случай че се върне 20%-ия данък добавена стойност от преди пандемията, това ще докара до спад в продажбите.

Орнела обича да чете и не открива разлики в цената на книгите в последната година, споделя репортаж на 

" Предпочитам някои книги да си ги купя, с цел да си останат у нас и да си ги прелиствам ", показа тя.

Издателите на книги упорстват ставката за книги да остане 9% по образеца на Европа. Според тях е нужна поддръжка за сектора и в случай че се върнат предходните условия - ще се наложи да се усилят цените на книжните издания.

" В Европа има доста страни с нулева ставка Данък добавена стойност. Грамотността в дадена нация има директна връзка с книгоиздаването. Книгоиздаването и книгите у нас не са подкрепяни от властта. Тези, които ръководят книгоиздателствата и разпространяването, виждат в понижението на Данък добавена стойност просто един метод за по-голяма тяхна облага. Когато се усили отново цената на ДДС-то, това ще бъде един метод да се вдигне отново цената на книгите ", разяснява основният редактор и създател в русенско издателство проф. Петър Иванов.

Според Асоциация " Българска книга "  по време на пандемията бизнесът се е сринал със 70%. Те припомнят, че книгоиздателите в страната упорстват за понижаване на ставката към този момент повече от 10 години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР