Изданията в Централна Европа коментират решението на Европейския парламент да

...
Изданията в Централна Европа коментират решението на Европейския парламент да
Коментари Харесай

Унгарски експерт: Будапеща може да подаде жалба в Европейския съд!

Изданията в Централна Европа разясняват решението на Европейския парламент да поддържа отчет, призоваващ Унгария да бъде лишена от право на глас в Европейски Съюз.

Унгария може да подаде тъжба в Европейския съд, само че няма да напусне Европейски Съюз. Това гласи заглавието в пражкия "Лидове вести ". Изданието помества разбор на унгарския специалист Самуел Агощон Мраз, шеф на мозъчен концерн, непосредствен до партията "Фидес " на премиера Виктор Орбан. Според Агощон решението на Европейския парламент (ЕП) за наказателна процедура против Будапеща значително зависи от интерпретацията на резултата от гласуването. Правната работа на Екологичен потенциал е решила депутатите, които са се въздържали, да не бъдат броени, като че ли не са били там. Ако не беше по този начин, изходът щеше да бъде напълно друг и окончателният резултат не би бил над нужните две трети болшинство, споделя Мраз, представен от Българска телеграфна агенция. Той счита, че точно по този метод са били събрани 69 на 100 от гласовете, т.е. над две трети, с цел да се одобри решение за започване на процедурата. Експертът не изключва унгарската страна да се обърне към висшата правосъдна инстанция на Европейски Съюз, с цел да се обясни дали е вярно резултатът от един избор да зависи от това по какъв начин са третирани няколко души - като отсъстващи или присъстващи.

ДЕБАТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ: Ще наложи ли Европейски Съюз наказания на Унгария?

Според унгареца втората последица от вчерашното решение на евродепутатите е това, че Унгария става основна тематика преди изборите за Екологичен потенциал следващата година, макар че статутът на Унгария в Европейския съюз остава неизменен. Единственият открит въпрос в този момент е дали партията "Фидес " ще бъде изключена от Европейската национална партия (ЕНП) преди или след изборите, споделя пред "Лидове вести " Мраз. Той отбелязва, че вчерашното решение на евродепутатите в действителност поставя начало на проекта на френския президент Еманюел Макрон, който желае да разцепи групата на ЕНП в европарламента и да сътвори нова група с болшинство в идващия състав на Народното събрание, която да прокарва политиката на Елисейския замък.

Унгария и партията "Фидес " на Виктор Орбан в никакъв случай не са били толкоз покрай наказване поради нарушение на разпоредбите на Европейския съюз, написа братиславският "Сме ", представен от Българска телеграфна агенция. Вестникът цитира холандския евродепутат Юдит Сарджентини, която разказва Унгария като страна, в която медиите са завладени от олигарси, одобряват се противоречиви закони против неправителствените организация и съмнителни промени в съдопроизводството и обучение, като всичко това е "систематична опасност за демокрацията ".

"Сме " напомня, че в ЕНП членуват словашките партии Християндемократическо придвижване и "Мост-Хид ", чешките и немските християндемократи, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, както и министър председателят на Унгария Виктор Орбан. Силата на Орбан е в това, че благодарение на ЕНП може да легитимира на европейско равнище своята политическа система и защото унгарският министър председател желае да играе значима роля на интернационалната сцена, за задачата му е належащо да членува точно в най-влиятелната европейска партия, установи братиславскиото издание.

Полският "Газета правна " подчертава на челно място, че невижданото решение на евродепутатите за активиране на член 7 от Лисабонския контракт е взето с 448 гласа "за ", 197 "против " и 48 "въздържал се " в 750-местния Народното събрание. За да бъде призната резолюцията и предадена на Съвета на Европейски Съюз бе належащо безусловно болшинство, т.е. 376 гласа при взели участие в гласуването две трети от депутатите, написа изданието.

Варшавският "Жечпосполита " напомня, че до момента член 7 е бил задействан единствено един път - против Полша. Вестникът отбелязва, че в изказването си през вчерашния ден в Страсбург Орбан е възразявал против отчета за нарушаванията на Унгария и и посочвал десетки неточности на създателите му. Той е окачествил всичко това като възмездие поради позицията на неговата страна против мигрантите. "Съвсем изрично би трябвало да отхвърля този шантаж, че би трябвало да подкрепяме миграцията без значение от мнението на нашия народ ", сподели той и добави: "Ще браним границите си, с цел да стопираме незаконната миграция и да защищаваме своите права ", цитира "Жечпосполита " защитната защита на унгарския министър председател.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР