Изданието Fortune припомня, че TSMC ще наеме около 4500 служители

...
Изданието Fortune припомня, че TSMC ще наеме около 4500 служители
Коментари Харесай

Поръчките във фабриките на TSMC шокираха американските служители: 12-часови смени, строга дисциплина и преумора

Изданието Fortune напомня, че TSMC ще наеме към 4500 чиновници за двете си уреди, които ще бъдат построени в Аризона през идващите години, като за доста от тях корпоративната просвета на азиатския чипмейкър може да наподобява шокиращо твърда. Работата през уикенда и 12-часовите работни смени са норма в TSMC и доста американци просто не са подготвени да работят с това движение.

Според източника на ресурса Glassdoor единствено 27% от интервюираните чиновници на TSMC са подготвени да предлагат компанията като място за работа. За съпоставяне, в тази ситуация на Intel Corporation тази цифра доближава 85%. TSMC ще похарчи 40 милиарда $ за построяването на две уреди в Аризона, които ще стартират да създават артикули през 2024 година и 2026 година, употребявайки надлежно 5nm и 3nm технология. TSMC ще се нуждае от към 4500 чиновници, с цел да покрие локалните потребности от работна мощ, което е повече от 10% от работните места, основани до 2030 година в Съединени американски щати посредством използването на националната стратегия за субсидиране на полупроводниковия бранш, на който са отпуснати 52 милиарда $. В международен мащаб TSMC наема 65 000 души, макар че по-голямата част от личния състав се намира в Тайван и значително е зависещ на корпоративната просвета, присъща за азиатските компании в бранша.

Компанията към този момент е съумяла да наеме 2000 души, в това число 600 инженери, за работа в американските фабрики, а в този момент те би трябвало да преминат месеци на стаж в Тайван, което единствено по себе си плаши „ новобранците “. За тайванската стопанска система TSMC е значим източник на стопански напредък, а вкъщи компанията слага високи условия към претендентите. Около 60% от локалните чиновници и повече от 80% от мениджърите имат висше обучение и научни степени, до момента в който личният състав би трябвало да се подчинява на строга дисциплинираност. Опитите за разискване на решенията с управлението са изрично потискани. Извънредният труд, който постоянно се постанова заради огромното натоварване, нормално не се заплаща и не е всекидневно да се оплаквате от него.

За Тайван TSMC предлага конкурентно равнище на възнаграждение, като даже при по-ниско равнище на личен състав то надвишава междинното за острова към един и половина пъти. TSMC надали ще може да предложи толкоз конкурентни заплати на американските чиновници, защото Intel е подготвен да заплати повече. Делът на претендентите с висше обучение и научни степени е доста по-нисък на локалния пазар на труда в Съединени американски щати. Изпращането на стажанти в Тайван също беше предизвикателство както за тях, по този начин и за компанията. За новите чиновници стана мъчно да провеждат бизнес пътешестване до острова за година и половина, като се вземат поради другите фамилни условия, а стажантите, които са дошли в Тайван, мъчно са се разбирали с локалните ментори, тъй като не са привикнали с работата в твърда йерархична система. В бъдеще компанията ще се концентрира върху образованието в Съединени американски щати, само че част от стажантите въпреки всичко ще би трябвало да бъдат изпратени на образование в Тайван.

При осъществяването на американски планове, TSMC е подготвена да се вслуша в желанията на личния състав и да основава по-познати условия за работа за тях, съгласно източници. Както създателят на компанията Морис Чанг (Morris Chang) неведнъж е изтъквал, производството на чипове в Съединените щати може да коства на компания най-малко един и половина до два пъти повече, в сравнение с в Тайван. Сегашното управление на TSMC счита за належащо да компенсира най-малко част от тази разлика посредством дотации от американските управляващи, само че това не взема решение казуса с личния състав като подобен.

Председателят на TSMC Марк Лиу (Mark Liu), в отговор на обявата на Fortune, единствено съобщи: „ Тези, които не желаят да поемат спомагателни смени, не би трябвало да аплайват за работа в полупроводниковата промишленост, защото тази сфера на активност е обвързвана не толкоз с високите заплати, колкото с ентусиазма и пристрастеността към работата. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР