Издадена е заповед от ръководтсвото на ДП НКЖИ за демонтаж

...
Издадена е заповед от ръководтсвото на ДП НКЖИ за демонтаж
Коментари Харесай

Бдение за Околовръстната железница на София

Издадена е заповед от ръководтсвото на Директива за птиците НКЖИ за ремонт на последния непокътнат сектор от Околовръстната железница на София по сред пазара " Красна поляна " и гара " Захарна фабрика " по бул. " Вардар ".

По този мотив на 13 юни, четвъртък от 20:00 до 22:00 ч. на ъгъла на кръстовището на бул. Ал. Стамболийски и бул. Вардар Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз провежда бдение, с което цели превръщане на внимание на проблема, припомняне на историята на железницата и нов опит за действителен спор - за опциите, които пропилява с лека ръка нашата столица и нейният район с ликвидирането на релсовия път.

Припомняме, че близо 2/3 от терените на Околовръстната железница на територията на целия град към момента е държавна благосъстоятелност и не е застроена. По нейното трасе се планува създаване на така наречен " Зелен кръг ", заменящ релсовия път с вело алеи.

И още едно припомняне - линията се построява в интервала 1912 - 1942 година Именно тогава се взима публично решение за започване на пътническо придвижване, което по този начин и не стартира, заради почналите бомбардировки над София.

След 1944 година тази линия е последователно демонтирана и не е била обследвана от институциите за опцията да се употребява като същинска градска железница.

Отговорът " не може, тъй като не може " звучи като ехтене към този момент 80 години!

Няма отговор и на въпроса - не може ли вело инфраструктурата да съществува дружно, а не вместо релсовия път! Според концепцията за Зелен кръг - повече от 300 000 души живеят в непосредствена непосредственост до трасето. В тази връзка от гражданската самодейност питат - по какъв начин се открива капацитет за вело трасе по този маршрут, само че няма търсене за висококапацитетна транспортна система, която да обезпечи голям брой връзки с разнообразни типове превоз, в това число с метро и опция за постигане на разнообразни елементи на града, без непременното прекосяване през неговия център. Ако прибавим и най-малко още толкоз хора, които всекидневно пътуват до София от цялата софийска област, с цел да работят, тази линия се трансформира в извънредно огромна неизползвана опция за столицата.

През годините самодейността за възобновяване на Околовръстната железница на София като съвременна висококапацитетна транспортна система под формата на метро линия/скоростен трамвай или лека железница среща поддръжката на забележителен брой от общините към столицата, както и на редица специалисти. Но за жалост община и страна остават не просто глухи за тези хрумвания, а интензивно и без значение от политическата власт, методично не престават с ликвидирането на тази опция и за бъдещите генерации.
Примери за сходни кръгови транспортни системи има в Берлин и Виена (S-Bahn), Лондон (Overgraound).

В Париж въпреки това още от 2006 година тяхната държавна железница SNCF и локалната община подписват съглашение, съгласно което, поради забележителното биоразнообразие на флора и фауна, която се развила по тяхната неизползвана от десетилетие кръгова железница Petite Ceinture, трасетата ще бъдат непокътнати в сегашния им тип - без разглобяване на линии и без асфалтиране и по-специални настилки. От тогава до през днешния ден от ден на ден сектори се отварят за визити и разходки, само че не се построяват специфични велоалеи (каквито се плануват в София) и е неразрешено разхождането на кучета. Същевременно железницата си резервира правото да отвори трасетата за влаково придвижване, в случай че и когато реши това за належащо.

Поради тази причина настояваме трасетата на Околовръстната железница да се запазят държавна благосъстоятелност и да се дадат единствено за стопанисване от Столична община. А НКЖИ да може когато и да е да ги отвори за придвижване, в случай че и когато има сходна нужда и предпочитание.

ГИ за публичен превоз се бори за запазване на Околовръстната железница и събиране на нейната история от основаването си през 2011 година Гражданите са водили голям брой правосъдни каузи, които обаче не са били обсъждани всъщност от съда, който не е признавал до този миг юридически интерес на сдружението и жителите. Заповедите за ремонт на линията и решенията на Министерски съвет за даване на терени на Околовръстната железница на Столична община също са обжалвани.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР