Нападенията на студенти превърнаха средновековния Оксфорд в гореща точка на убийства, откриват изследователите

...
Изчислено е, че процентът на убийствата в късносредновековния Оксфорд, въз
Коментари Харесай

Изчислено е, че процентът на убийствата в късносредновековния Оксфорд, въз основа на разследвания на 700-годишни следователи, е бил около 60-75 на 100 000 души - 50 пъти по-високи от сегашните проценти в английските градове от 21-ви век.

Смесица от млади студенти и алкохол е „буре с барут“ за насилие, казаха изследователи.

Сред известните извършители, 75% са били идентифицирани от съдебните лекари като „клерикус“, което означава студенти или служители в университета.

Клерикус също съставлява 72% от жертвите на убийства в Оксфорд, каза екипът зад проекта в Кеймбридж, наречен Средновековни карти на убийствата .

Изображение: Оксфорд през около 1400 г., със символи, показващи местоположението на убийствата. Снимка: Университет на Кеймбридж

Изследването предполага, че студентската популация в Оксфорд е била „далеч най-смъртоносната социална или професионална група в който и да е от трите града“, каза екипът.

„Средновековен университет град като Оксфорд имаше смъртоносна комбинация от условия", каза професор Мануел Айснер, директор на Института по криминология в Кеймбридж.

"Всички студенти в Оксфорд бяха мъже и обикновено на възраст между 14 и 21 години, пикът на насилие и поемане на риск.

"Това бяха млади мъже, освободени от строгия контрол на семейството, енорията или гилдията, и натикани в среда, пълна с оръжия, с широк достъп до бирарии и секс работници."

Той добави: „Освен сблъсъците между града и роклята, много студенти принадлежаха към регионални братства, наречени „нации“, допълнителен източник на конфликт в студентското тяло.“

Прочетете повече от Sky News :
BMW ще прави ново електрическо Mini в Оксфорд
Почитат осъдения убиец, помогнал за спирането на терористична атака

В началото на 14 век Оксфорд е имал население от около 7000 жители, с около 1500 студенти .

В четвъртък вечер през 1298 г. е имало спор между студенти в таверна на Оксфорд Хай Стрийт, който е довел до „масово улично сбиване с мечове и бойни брадви“, казаха изследователи.

Студентът Джон Бурел имаше „смъртоносна рана на темето на главата си, дълга шест инча и в дълбочина, достигаща до мозъка“, записа съдебният лекар.

Изображение: All Souls College в Оксфорд през 2020 г. File pic

Взаимодействията със секс работници могат да завършат „трагично, когато учениците започнат да проявяват насилие“, откриха изследователите.

Те казаха: „Един неизвестен учен се измъкна с убийството на Марджъри де Херефорд в енорията на Сейнт Алдат през 1299 г. когато той избяга, след като я намушка до смърт, вместо да плати дължимото за полов акт."

Често жените вдигаха тревога.

"Преди съвременната полиция жертвите или свидетелите имаха правна отговорност за предупреждаване на общността за престъпление чрез викове и вдигане на шум“, каза д-р Стефани Браун.

„Това беше известно като вдигане на шум и вик. Най-вече жени вдигнаха шум и вик, обикновено съобщавайки за конфликти между мъже, за да запазят мира."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР