Изчислено е, че капацитетът за данни в световен мащаб ще

...
Изчислено е, че капацитетът за данни в световен мащаб ще
Коментари Харесай

Какви са заплахите за сигурността, при 5G през 2020

Изчислено е, че потенциалът за данни в международен мащаб ще доближи 175 зетабайта до 2025 година, по отношение на 1.2 зетабайта през 2010 година, когато 4G за първи път беше внедрен в международен мащаб. Стандартът 5G е прочут като технология за клетъчна мрежа от пето потомство. Очаква се той да бъде до 100 пъти по-бърз от сегашните 4G системи, с до 25 пъти по-ниска инертност, или време на забавяне, и до един милион устройства, поддържани в границите на един квадратен километър. Какви са заканите при 5G?

Основата, която построява 5G, може да бъде систематизирана в пет технологии: милиметрови талази, дребни клетъчни мрежи, mMIMO (Massive Multiple Input Multiple Output), форматиране на лъчи и байтове в цялостен дуплекс.

С фрапантното нарастване на количеството и скоростта на излъчената информация сред обвързваните устройства идва натурален растеж на заканите. Еволюцията, развиването и свързаността на многочислени системи в границите на 5G отваря вратата за многочислени закани, които могат да бъдат систематизирани в следните описания:

Уязвимост на услугите и инфраструктурата на телекомите

С развиването на нововъведенията в региона на 5G, ще се появят повече дефекти и недостатъци в 5G оборудването, изключително в границите на потребителските артикули и както и недостатъци в администрирането от управляващите. Подобни дефекти могат да разрешат на атакуващият да повреди инфраструктурата на телекома, да я деактивира, да шпионира клиентите си или да отклони трафика. Държавите би трябвало изградят личен потенциал за справедлива оценка и утвърждение, както на доставчиците, по този начин и на телекомите ползватели на 5G, с цел да откриват в точния момент проблеми, които изискват поправяне.

Проблеми със отбрана на персоналните данни и сигурността на потребителите

Що се отнася до неприкосновеността на персоналния живот, нещата стават по-сложни – появяването на 5G с неговия дребен обсег ще значи, че клетките на телекомите ще бъдат ситуирани по-гъсто в търговски центрове и здания. С верния набор от принадлежности някой може да успее да събере и наблюдава точното местонахождение на потребителите. Друг проблем е, че доставчиците на 5G услуги ще имат необятен достъп до огромни количества данни, изпращани от потребителски устройства, които биха могли да покажат какво тъкмо се случва в дома им или най-малко да опишат домашната средата на потребителите посредством използването на метаданните, и параметрите от вградените в устройствата датчици.

Такива данни могат да разкрият поверителна информация за потребителите, а също по този начин да бъдат манипулирани и с тях може да се злоупотреби. Доставчиците на услуги могат също да обмислят продажбата на такива данни на други компании за услуги като рекламодатели в опит да отворят нови потоци от доходи. В разнообразни случаи уязвимостите могат да причинят същински пострадвания. Вземете за образец медицинските устройства, които могат да бъдат изключени от разстояние, тъй че те към този момент да не действат, което отваря врата за голям брой закани. Още по-големи закани би имало от рисковете за детайли на сериозната инфраструктура обвързвана с доставката на вода и електрическа енергия.

Риск от разширението на сериозната инфраструктура

5G ще подкрепи разпространяването на връзките в по-голям брой географски региони и ще оборудва немрежови устройства с технология за отдалечено наблюдаване и надзор. Увеличаване на броя на системите с тези благоприятни условия в действителност е от помощ, само че също по този начин може да трансформира некритичната инфраструктура в сериозна и затова уголемява излагането на риск. Като цяло хората са примамвани да одобряват улеснение и непрекъсната връзка, само че в случаите на действителни закани публичният ред може да бъде заплашен.

План за деяние

5G ще има революционно въздействие върху телекомуникациите, тъй като в допълнение към самата технология, тя ще се трансформира в основа за други технологии и изобретения – ще даде път на софтуерното развиване, изключително в региона на интелигентните градове, интелигентните енергийни мрежи и отбранителните уреди. Това е идващото потомство клетъчна мрежа, употребяваща съществуващата 4G LTE в допълнение към отваряне на милиметровата вълнова лента. 5G ще може да посрещне повече свързани с мрежата устройства и доста да усили скоростта за всички консуматори.

Въпреки това, както всяка значима технология, когато се развива, 5G евентуално ще притегли вниманието на нарушители, които ще търсят благоприятни условия за офанзива. Може да вземем за пример да забележим огромни DDoS офанзиви или провокации във връзка с отбраната на мрежа от свързани устройства, изключително в случай че качеството на тяхната отбрана е подозрително и пробив на едно устройство може да докара до рухване на цялата мрежа. В допълнение, 5G създава технология надграждаща миналата инфраструктура, което значи, че ще наследи уязвимости и неправилни конфигурации на наследената инфраструктура.

Освен това моделът на доверени връзки няма да бъде еднакъв с този, който е бил в предходните генерации на клетъчните мрежи. Очаква се устройствата IoT и M2M да заемат по-голяма част от потенциала на мрежата. Взаимодействието на всички тези устройства в 5G мрежата евентуално би провокирало невиждани проблеми в дизайна на продукта и държанието на устройствата. По отношение на такива страхове и политическите провокации насърчаването на мрежова архитектура с нулево доверие и прецизното спазване на качеството на продуктите ще спомогне за построяването на доверие сред приемащите технологията и доставчиците.

Правителствените и индустриалните водачи би трябвало да обединят напъните си за гарантиране на сигурни и безвредни 5G софтуерни планове за възстановяване на услугите и качеството на живот на жителите на интелигентния град. Освен това моделът на доверие в връзката ще бъде друг от предходните клетъчни генерации.

Предвижда се устройствата IoT и M2M да заемат честотната лента на 5G мрежата. Така всички устройства в 5G мрежата ще разкрият незнайни до момента проблеми в дизайна и държанието на 5G. По отношение на такива паники и в допълнение към политическите разногласия, възприемането на модел на мрежова архитектура с нулево доверие и строгата оценка на качеството и спазването на регулаторните условията би помогнало за образуването на нови взаимоотношения сред приемащите технологията и доставчиците.

Доставчиците на високотехнологични решения и държавните структури би трябвало да обединят напъните си за попречване на употребата на 5G от нарушители в мрежата, само че да запазят новаторските характерности и капацитета за механически напредък и възстановяване на качеството на изискванията на живот.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР