Изчисленията обаче са правени през март и не отчитат отпуснатите

...
Изчисленията обаче са правени през март и не отчитат отпуснатите
Коментари Харесай

Рибарски за исканията на топлофикациите за скок на цените с до 300 %: КЕВР трябва да излезе със становище

Изчисленията обаче са правени през март и не регистрират отпуснатите обезщетения от страната, както и спрените доставки на газ от Русия.

На въпрос дали възнамерява да извика представители на топлофикациите в енергийната комисия, Рибарски уточни:

„ Ако има искане и от народните представители, можем да ги извикаме, да се разиска, само че крайното решение се взима от самостоятелния регулатор “.

Попитан дали Народното събрание има принадлежности, с които може да повлияе върху това покачване на цените, той отговори по този начин:

„ Народното събрание е законодателен орган. Цените се взимат на база декларираните от сдруженията, тествани цени от самостоятелния регулатор и крайното решение е на КЕВР “.

Той разяснява и обвиняванията от страна на ГЕРБ-СДС към държавното управление, че КЕВР обществено и транспарантно е заличило декларираните цени на електрическата и топлинната сила и на тяхно място са се появили хиксове на страницата на регулатора.

„ Отговорът, който получихме в комисия е, че КЕВР ревизира обосновката на тези заявки и откакто удостоверят, че те са основани на действителни капиталови стратегии и разноски, които ще създадат, ще излязат с формалните цени “, изясни Рибарски.

„ Независимят регулаторен орган взима решението по кое време да разгласи. Сроковете са ясно избрани “, сподели още той.

Темата за неоповестените заявки на топлофикациите и ЕРП-ата бе обект на диспути в предишно съвещание на Комисията по енергетика.

Попитан какви са основателните аргументи за нарастването на цените, той уточни:

„ Виждаме задоволително аргументи – високи цени на природен газ, знаете, че топлофикациите употребяват за главно гориво природен газ “.

Рибарски не счита, че спрените доставки на газ от Русия ще повлияят в допълнение.

„ Доставките са заместени с други количества и виждате, че се стремим цените да останат на същите равнища “, увери ръководителят на парламентарната комисия по енергетика.

На въпрос дали се мисли в посока нови обезщетителни ограничения при фрапантно нарастване на цените, той сподели следното:

„ И сега има обезщетителни ограничения, не престават стратегиите за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа сила. Топлинната сила в този сезон не е подобен огромен проблем, само че за зимния сезон ще помислим “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР