Изчисленията на КТ Подкрепа показват, че около 600 000 души

...
Изчисленията на КТ Подкрепа показват, че около 600 000 души
Коментари Харесай

600 000 души у нас в активна възраст са без работа или в черния сектор

Изчисленията на КТ " Подкрепа " демонстрират, че към 600 000 души в дейна възраст са без работа или работят в черния бранш. Фактическите и математически безработните (без контракт или самоосигуряване) съставляват към 16% от хората в дейна възраст. Ако приемем, че даже половината от тях работят на черния пазар, то отново хората без работа ще са 8% от общо лицата в дейна възраст - 300 000 души. Според формалната статистика безработните у нас са към 130 хиляди души или 3,5% поради методиката за броенето им.

Да приемем, че всички 600 000 души бъдат включени в стратегия и се предлага базов приход от 1 000 лв. на месец (малко над минималната работна заплата), то месечно ще са нужни 600 млн. лв., а на година 7,2 милиарда лв.. Консолидираната фискална стратегия за 2004 година планува бюджет от 75 милиарда лева, това е 9,6% спомагателни разноски. Сумата ще съставлява 3,5% от Брутният вътрешен продукт за 2024 година Изглежда, че към днешна дата тази сума е непостижима за опциите на страната ни.

Приемем ли, че базисният приход следва да покрива главните разноски за живот, чиято оценка е към 1 500 лева на месец за 2024 година, то сумата ще нарасне с 50% и ще доближи годишно до към 10,8 милиарда лв., което е безусловно непостижимо в близко бъдеще, в случай че внезапно не нарасне данъчната тежест с най-малко 10-15%. Ако се одобри, че тежестта би трябвало да се поеме единствено от компаниите, то би трябвало да се усили доста. И това е единствено при изискване, че програмата обгръща хората без работа.

Универсалният базов приход може да се ползва в началото само за най-засегнатите обществени групи и то при изискване, че сумата подсигурява разноските за живот и не е по-голяма от минималната работна заплата, тъй като би я обезсмислило и най-важното - е обезпечена финансово, без да са нужни фрапантни съкращения в разноските на държавно равнище.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР