Изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги в Турция е внимателно

...
Изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги в Турция е внимателно
Коментари Харесай

Екип от 15 саудитци са планирали убийството на Джамал Кашоги

Изчезването на саудитския публицист Джамал Кашоги в Турция е деликатно планувано от 15-членен екип от саудитски убийци, особено изпратени в страната. Това е картината, която турските вестници пресъздават, подкрепена със фотоси на саудитците. Кашоги изчезна преди 8 дни, откакто влезе в саудитското консулство в Истанбул, а Рияд е подложен на интернационален напън да даде доказателства, че е напуснал постройката незасегнат, предава Нова Телевизия.

Инициали, дата на раждане, фотоси от паспортна инспекция. Вестник „ Сабах” разказва в елементи групата от 15 саудитци, пристигнали в Турция директно преди изгубването на Джамал Кашоги. Един от мъжете е разпознат като саудитски специалист по правосъдна медицина. А турската държавна телевизия популяризира записи от улични камери, които демонстрират по какъв начин Кашоги влиза в консулството, запечатан е и черен микробус, с който се допуска, че е изнесено тялото на журналиста. На фрагментите се виждат и група мъже, които вероятно са забъркани в тази ситуация. Турските управляващи получиха позволение от Саудитска Арабия да обискират консулството. Ще употребяват луминол и инфрачервени лъчи, които да покажат вероятно съществуване на кръв, както и особено подготвени кучета К-9. Според опозицията в Турция обиска на консулството няма да разкрие истината за Кашоги.

„ Не имам вяра, че ще реализиран резултат, тъй като става дума за изгубване, което е професионално планувано и осъществено. Вътре няма доказателство. Този обиск ще успее единствено да почисти името на Саудитска Арабия”, счита Сезгин Танръкулу, народен представител от Републиканската национална партия.

Американският вестник „ Вашингтон поуст” оповестява, че американското разузнаване е било наясно с проектите на Саудитска Арабия да залови Джамал Кашоги.

„ Не съм разговарял с тях към момента, само че ще го направя в някакъв миг. Сега знам това, което знаят и всички останали – нищо”, съобщи американският президент Доналд Тръмп.

Джамал Кашоги избира да живее в заточение в Съединените щати. Известен е като един от най-отявлените критици на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Сега Турция е в извънредно комплицирана външнополитическа обстановка. От една страна Анкара е в неприятни връзки с Рияд, откакто зае страната на Катар при дипломатическия раздор в Персийския залив. От друга страна Саудитска Арабия е в топли връзки с администрацията на Доналд Тръмп. В Анкара към този момент се чуват апели за преустановяване на връзките със Саудитска Арабия. Рияд пък ще би трябвало да показа съществени доказателства, че не е осъществено ликвидиране, скрито зад дипломатически имунитет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР