Изчезналият при инцидента в Черно море майор Валентин Терзиев е

...
Изчезналият при инцидента в Черно море майор Валентин Терзиев е
Коментари Харесай

Изчезналият пилот имал над 709 ч. нальот на МиГ-29, стандартът на НАТО - 180 ч. годишно

Изчезналият при случая в Черно море майор Валентин Терзиев е един от асовете във Военновъздушните сили. Той е водач първи клас, само че в авиацията първи клас това не е просто някакво самопризнание, това е първи клас водач. Майорът е имал така наречен нальот и през нощта и денем повече от 709 часа на МиГ-29. Това съобщи пред Българска национална телевизия служебният министър на защитата Георги Панайотов.

По думите му, стандартите на НАТО за нальот е в границите на 180 часа годишно , само че 40 са на тренажор. В българските Военновъздушни сили нальотът е доста по-малък заради липса на запаси.

" Ние разполагаме с стеснен брой самолети. Основният проблем е обвързван с поддръжката на летателните апарати. Купува се нова техника и клаузите за поддръжката са може би били неглижирани. За F-16 не е по този начин, там нещата са стоманени. Подобен е казуса с едни самолети, които се споделят L-39. Тяхната поддръжка е на процедура спряна и не летят ", сподели още той.

Повече от 30 часа продължава интервенцията по издирването на падналия в морето край Шабла МиГ-29. Днес ще бъде пуснат хидролокатор, който в допълнение ще обследва дъното. Теренът, което е обследван, е с размер на 20 квадратни благи.

" Пилотите са хора, които обичат България и пазят небето на България ", сподели Панайотов през сълзи. " Много малко са българските мъже, които са способни на такава искреност и откровена обич към родината ", добави той.

По думите на министър Панайотов, поради дългото време след загуба на връзка с майор Терзиев, вероятността да бъде открит жив и здрав е доста дребна и би трябвало да сме подготвени да приемем и най-лошото. Той добави, че каквото и да се е случило, се е случило ненадейно.

" Майор Терзиев не е очаквал това, което се е случило. Той не е докладвал за каквито и да било проблеми, не е опитал да реализира връзка с командването, не е съобщил за катапултиране. Не се намира на никое място сигнал от маяка на катапулта. Никъде радарите не засичат такова нещо, което води до най-вероятното умозаключение, че катапултиране не е имало. Пилот с опита и качествата на майор Терзиев е подготвен чудесно и при катапултиране той знае, че е задължен да рапортува. Но не е направил това нещо, което ни кара да приемем, че катапултиране не е имало ", посочи военният министър.

Самолетът, който е пуснал целта, е видял по какъв начин майор Терзиев я е поразил. Това е доказано образно. Оттам нататък нямам данни някой да е виждал, каквото и да е.

" Проверяваме какво може да се е объркало. Хипотези, колкото желаете. Спекулации могат да се вършат, колкото желаете. Може да се прибегне към политическо говорени. Искам да се открият обстоятелствата и да ви кажа каква в действителност е била повода ", означи министър Панайотов.

Той бе безапелационен, че не трябва да се вършат спекулации, тъй като всички варианти се ревизират.

Във Военноморската база във Варна през днешния ден ще бъде извършена среща със профилирани компании, с цел да се види по какъв начин ще продължи издирването.

" Конкретният изтребител МиГ-29, който е бил пилотиран от майор Терзиев, е бил в границите на така наречен витален цикъл, който изтича през 2029-2030 година Изтребителят е бил поддържан и е бил механически изправен все още на започване на осъществяване на задачата ", съобщи Георги Панайотов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР