"Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ

...
"Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ
Коментари Харесай

Кунчев: Ваксината на Янсен ще се използва без ограничения

"Изчаквахме решението на Агенцията по храни и медикаменти на Съединени американски щати за "Янсен " и то е позитивно. Междувременно още седем страни взеха своето решение. Всички отзиви са по посока на това имунизацията да се употребява без ограничавания, което е и нашето решение ". Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването в понеделник.

„ Очакваме още една доставка от 14 000 дози, която дружно наличните сега ваксини, ще бъде разпределена в празничния интервал и ще стартираме потреблението ѝ по всички вероятни канали”, сподели той. И добави: „ Смятаме да насочим част от имунизациите на "Янсен " към туристическата промишленост и да стартираме имунизацията преди старта на летния сезон, защото имунизацията е еднодозова и може да се издаде документ незабавно след нея и да се знае кои хора са към този момент защитени”.

По отношение на "зелените коридори " по празниците доцент Кунчев заяви, че ще работят общо 26 имунизационни центъра. Четири от тях ще бъдат в София - в Александровска болница, „ Света Анна”, ВМА и „ Пирогов”.

Почти във всички работни дни центровете ще работят от сутринта. В почивните дни някои от тях ще са до обяд, само че множеството ще бъдат отворени целодневно.

„ В тях ще има ваксини на Pfizer и AstraZeneca. Количествата от „ Янсен” са дребни, с цел да ги насочваме в този момент. Наистина ще е по-правилно тя да се употребява при групи, при които желаеме да реализираме по-бърз резултат и където ще е по-трудно да намерим хората за втора игла”, сподели Ангел Кунчев.

На въпрос по какъв начин се е стигнало до решението за потребление на „ Янсен “, откакто страничните резултати са сходни на тези след AstraZeneca и са докладвани при по-млади дами, доцент Кунчев посочи: „ Данните, които имам за България, демонстрират, че няма кардинална разлика. Да, при дамите, които са отговаряли на индикаторите при AstraZeneca, е належащо по-голямо внимание при използването, само че няма ограничавания в потреблението “.

„ За AstraZeneca сме споделили, че който си е поставил първа игла, предлагаме да довърши процеса с втора доза от същата ваксина. Има рекомендация да се поставя с нараснало внимание на дами под 60 година, както и на тези, които в предишното са имали някакви тромбоцитни прояви “, изясни той.

Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов заяви, че през идващите седмици се чакат у нас да дойдат доставки главно на РНК ваксини.

„ Имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария и Чехия, че започват имунизирането с „ Янсен” без никакви ограничения”, сподели още той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР