Избягване на заплащането на мита и ДДС в размер на

...
Избягване на заплащането на мита и ДДС в размер на
Коментари Харесай

Избегнати данъци за 1 млн. лв. при внос на е-цигари, започват проверки

Избягване на заплащането на мита и Данък добавена стойност в размер на 1 милион лв. при вноса на електронни цигари за еднократна приложимост, откри разбор на Агенция „ Митници “ за интервала 2019-2021 година

До неначислените налози се стига откакто огромна част от вноса на еднократни електронни цигари (т.нар. електронни наргилета, вейпове) е заявен от вносителите с погрешен тарифен код, което води до начисляване на мито с по-нисък % и надлежно възнаграждение на по-малка стойност на мито и Данък добавена стойност при импорт. Като погрешно класирани са открити артикули на стойност 28 млн. лева

Спрямо общия импорт на е-цигари и течности еднократните електронни цигари съставляват близо 50% от импортираните артикули. За тях са заплатени мита по ставка 3,7% в размер на към 1 млн. лв. и Данък добавена стойност при импорт в размер на 5,8 млн. лв.. Анализът обаче демонстрира, че при вноса на еднократни електронни цигари би трябвало да се употребява по-висока ставка за митото – 6,5%. Така, въз основа на разликата от 2,8% сред двете ставки, следва да бъдат начислени и досъбрани още над 746 000 лв. от мита и 178 000 лв. Данък добавена стойност от импорт или общо 977 000 лв. налози.

По-ниският % мито е обвързван с посочването на неправилна тарифна позиция в митническите заявления. Според европейските митнически правила стоките се класират според компонентата, която придава главния темперамент на продукта. В случая с електронните цигари за еднократна приложимост, това е течността за пушене, защото самото устройство не предстои на наново потребление и на презареждане, а след привършване на батерията и течността се трансформира в боклук.

За разлика от тях, устройствата за многократна приложимост се презареждат и допълват с течност, като могат да бъдат внасяни и предлагани за продажба настрана от течността за пушене.

Заключенията от разбора на дирекция „ Последващ надзор “ демонстрират, че еднократните електронни цигари следва да бъдат облагани с мито 6,5%, а не с 3,7% - с каквато ставка се таксуват устройствата за многократна приложимост. Въпреки това огромен брой от вносителите са заявили еднократните електронни цигари в тарифната позиция с по-ниска ставка.

Като директен резултат от разбора са подхванати съответни дейности в няколко насоки.

Териториалните дирекции са почнали инспекции на стопански оператори по реда на последващия надзор. Ще се ревизират митнически заявления, за които с разбора е открито погрешно тарифно класиране, за досъбиране на общо 977 000 лв. неначислени мито и Данък добавена стойност при импорт на електронни цигари за еднократна приложимост.

Най-голям брой инспекции ще бъдат осъществени в Търговско дружество Митница София заради огромния брой колета, пристигнали с въздушен превоз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР