Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на

...
Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на
Коментари Харесай

Сръбският съд окончателно отказа да предаде Цветан Василев на българските власти

Избягалият в Сърбия някогашен български банкер и мажоритарен притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи, реши Апелативният съд в Белград.

С това си решение съдът удостовери решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условия за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на процедура дефинитивно се отхвърля настояването на управляващите в София за изгонването на Василев от Сърбия.

В същото време стана ясно, че на 26 юли предходната година Василев е получил и политическо леговище в Сърбия. Искането за приемане на статут на политически емигрант е било подадено на 14 май 2018 година в сръбското Министерство на вътрешните работи.

След като България разписа интернационална заповед за арест на Цветан Василев, той се съобщи на управляващите в Сърбия през септември 2014 година

Според Апелативния съд в Белград „има основателни аргументи да се счита, че насилственото предаване на Василев би основало обстановка, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в съответния случай са изпълнени изискванията за приемане на леговище, тъй като той може да бъде екстрадиран в родината му заради политическите си убеждения“.

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България по отношение на наказателното произвеждане, обвързвано с оповестяването в неплатежоспособност на КТБ.

Василев, като някогашен мажоритарен акционер на банката, бе упрекнат в присъединяване в 144 случая на заграбване и бе изправен пред ефикасна присъда от 10 до 20 години затвор. В обвинителния акт от 11 000 страници попадат имената на 18 обвинени, които са работили като незаконна група, виновна за заграбване на 2,6 милиарда лв. (1,3 милиарда евро), което „застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност“.

Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 година Цветан Василев избяга от България в Сърбия.

През 2014 година българският банкер и предприемач направи подаяние от 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич – брачна половинка на тогавашния президент на Сърбия. Информацията беше доказана и от някогашния президент Томислав Николич. Въпреки това, както сподели той тогава, дарението е платено преди издаването на заповедта за Василев, а Николич отхвърли да има „лични контакти“ с българския предприемач. /БГНЕС
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР