Избухванията със значителен теч на газ се вмества в стратегията

...
Избухванията със значителен теч на газ се вмества в стратегията
Коментари Харесай

Илиян Василев: Само Путин има полза от диверсията срещу Северен поток

Избухванията със забележителен теч на газ се вмества в тактиката на Путин да манипулира газовите пазари, да покачва цените и да насажда неустановеност преди зимния сезон. Газовата година стартира на 1-ви октомври и там е огромната борба, тъй като Путин беше много обезпокоен, че цените започнаха да падат, сякаш той изчерпа опциите си да манипулира пазара през ограничения – като стесняване на предлагането на съветски газ за Европа, в това число през игра на инфраструктурите. Това сподели пред публичното радио енергийният специалист Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Москва.

 „ Интерпретациите на Москва са рутинни и винят Украйна за течовете от „ Северен поток “. В целия останал свят интерпретациите са, че те са породени по някакъв метод от Русия. Експертът Михаил Крутихин изрече умозаключение, че в този сектор повредите могат да се дължат на некачествена работа “, разяснява той.

Василев дефинира като невероятно в България да се случат сходни повреди на газопровода „ Турски поток “, така наречен „ Балкански поток “, пренасящ съветски газ за другарски на Путин страни, и посочи: „ Всяка една друга точка е евентуален обект. Газовата война сред Европа и Русия е в цялостен кипеж и диверсии, саботажи не могат да бъдат изключени по отношение на енергийна инфраструктура, която касае ползите на „ Газпром “, в това число и такава в България. Казвам, че това е допустимо, не споделям, че ще се случи “.

По думите му причините за таван на цените на газа са обществени – да се изземе оръжието на Русия да дестабилизира пазара: „ Не се разисква таван, който да е 50-60 евро, евентуално цената ще бъде сложена високо. Едната обсъждана цена е 150 евро за мегаватчас, другото е на 180 евро, това са  доста високи цени. След новината за гърмежа по „ Северен поток “ 1 и 2 цената на газа на нидерландската борса TTF, която е реперна за България, скочи с над 30 евро на мегаватчас. Минаха високия таван, който Европейска комисия беше предложила.... Таванът елементарно ще се постави, само че е съпроводен с доста спомагателни ограничения, които би трябвало да се вземат, както от позиция на приемането на репар, той може да не е закрепен, може да е към Хенри хъб, който е най-ликвиден в света и е най-стабилен, или към азиатския пазар “. 

Илиян Василев акцентира, че Европа има лимитирани благоприятни условия и е извънредно уязвима поради липса на локален рандеман на газ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР