Избухването на гама-лъчи GRB 221009A е толкова необичайно за тези

...
Избухването на гама-лъчи GRB 221009A е толкова необичайно за тези
Коментари Харесай

Ето какво е предизвикало най-ярката експлозия, виждана някога в Космоса

Избухването на гама-лъчи GRB 221009A е толкоз извънредно за тези събития, че бихме могли да чакаме да забележим нещо толкоз блестящо единствено един път на хиляда години . Естествено, астрономите чакаха, че повода е някакво феноменално събитие - само че вместо това откриха нещо, което наподобява като напълно елементарна свръхнова, с малко улики за това за какво тя би произвела нещо толкоз ослепително.

Повечето типове събития следват избрани модели на систематизиране и размер. Най-мощното земетресение или вулканично изригване надали ще се разграничава толкоз доста от втория и третия образец. Всичко това трансформира GRB 221009A в непрекъсната мистерия за астрономите. Избухването е било толкоз блестящо, че е наситило сателитните детектори за гама-лъчи, макар че се намира на 2,4 милиарда светлинни години от нас, което ни пречи да го измерим непосредствено. Въпреки това, изучавайки неговото послесветло, астрономите стигнаха до заключението, че то е било 70 пъти по-ярък от настоящето второ място.

From: We Now Know What Caused The Brightest Explosion Ever Seen In Space
— Perth Observatory (@perthobs)
Астрономите нарекоха GRB 221009A " Най-яркият за всички времена " (B.O.A.T.) и пресметнаха, че би трябвало да виждаме сходно събитие един път на хиляда години , заради което е много изненадващо, че то се е появило през няколкото десетилетия, откогато съществуват сателитните детектори за гама-лъчи. 

Смята се, че дълги гама-изригвания като това са свързани с раждането на черни дупки, нормално от свръхнови в звезди с маса над 25 слънчеви маси. Можем да предположим, че това е била изключително голяма свръхнова, която е основала изключителна черна дупка. Ако това е по този начин, би било разумно събитието да е инициирало r-процес, за който се счита, че е виновен за детайли като платина и злато .

Голям екип е употребявал JWST, с цел да изследва послесветлината на свръхновата GRB 221009A за признаци на нещо ексцентрично, което би могло да е причина за това. Те разкрили, че следсветлината на свръхновата е виновна за това, само че спектърът не е нито изключително ослепителен, нито богат на благородни метали. Това не е Мидас.

" Когато потвърдихме, че GRB е генериран от колапс на солидна звезда, това ни даде опция да проверим догадка за това по какъв начин се образуват някои от най-тежките детайли във Вселената " , споделя доктор Питър Бланчард от Северозападния университет в изказване. 

Вместо да се втурнат незабавно, когато последствията от GRB биха засенчили съпътстващата го свръхнова, те избраха търпението. 

" Така нареченото послесветло на GRB беше като фаровете на кола, която идва право към вас и ви пречи да видите самата кола. Така че трябваше да изчакаме то да избледнее доста, с цел да ни даде късмет да забележим свръхновата " , споделя Бланчард.

The collapse of a massive star may have caused the brightest cosmic explosion of all time, astronomers have said
— RTÉ News (@rtenews)
Почти шест месеца по-късно времето е преценено като уместно. С помощта на JWST Бланчард и съавторите виждат познатите подписи на детайли като О2 и никел , които са отличителни белези на свръхновите, само че сиянието не е съразмерно толкоз блестящо, колкото съпътстващия GRB.

  " Не видяхме следи от тези тежки детайли, което допуска, че извънредно енергичните GRB като B.O.A.T. не създават тези детайли. Това не значи, че всички GRB не ги създават, само че е основна информация, защото продължаваме да разбираме от кое място идват тези тежки детайли. Бъдещите наблюдения с JWST ще дефинират дали " естествените " братовчеди на B.O.A.T. създават тези детайли ", обяснява Бланчард.

Откритията оставят най-малко две огромни загадки: за какво е несъответствието сред яркостта на GRB и свръхнова и от кое място идват тежките детайли?

Знаем, че r-процесът протича в килотонови звезди, където две неутронни звезди се сливат, само че това са толкоз редки събития, че има подозрения дали те могат да обяснят всички тежки детайли, които виждаме.

" Вероятно има и различен източник. Сливането на двойни неутронни звезди лишава доста дълго време. Две звезди в двойна система първо би трябвало да се взривят, с цел да оставят след себе си неутронни звезди. След това може да отнеме милиарди и милиарди години, до момента в който двете неутронни звезди постепенно се приближат и най-после се слеят. Но наблюденията на доста остарели звезди демонстрират, че елементи от Вселената са били обогатени с тежки метали, преди множеството двойни неутронни звезди да са имали време да се слеят. Това ни насочва към различен канал " , казва Бланчард.

Ако най-яркият GRB на всички времена не е този различен източник, то какво е?

Отговорете (правилно) на този въпрос и ще запишете името си в историята на астрономията. Също толкоз значимо може да бъде да обясните по какъв начин една елементарна свръхнова и един величествен GRB образуват астрономическата версия на " Нотинг Хил ". 

Част от отговора може да се крие в това, че гама-лъчите от B.O.A.T. наподобява са били извънредно фокусирани. Смята се, че звездите, които провокират дълги GRB, се въртят изключително бързо преди детонациите си, което ги кара да изстрелват струи от материал със скорост, близка до тази на светлината, когато настъпи огромният им миг. Колкото по-тесни са струите, толкоз по-фокусиран става снопът гама лъчи, което понижава вероятността инцидентна вселена като нашата да попадне в снопа, само че го прави доста по-ярък, в случай че попадне.

Защо струите на B.O.A.T. са били толкоз тесни, не е известно, само че това най-малко прави въпроса малко по-разбираем.

Друга допустима част от отговора може да се крие в галактиката-приемник на B.O.A.T. JWST разкри, че това е рискова вселена, в която нови звезди се образуват с изключителна скорост. Повече нови звезди значат по-голям късмет за свръхнови, само че може би това въздейства и на тези, които се случват по някакъв незнаен метод.

Галактиката също по този начин е съвсем чист водород и хелий, с към една осма от концентрацията на метали на Слънцето - най-ниската, следена до момента в притежател на композиция от свръхнови с експлоадиране на гама-лъчи. Това значи, че звездообразуването би трябвало да е напълно ново, защото предходните генерации звезди биха повишили наличието на метали.

Авторите към момента не знаят по какъв начин тези особености биха могли да допринесат за това извънредно събитие, само че евентуално по някакъв метод имат отношение към него.

(Във видеото може да научите повече за: Любопитни обстоятелства за космоса)

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР