Избухването на AI индустрията - с буквално стотици услуги, базирани

...
Избухването на AI индустрията - с буквално стотици услуги, базирани
Коментари Харесай

Надува ли се AI балон?

Избухването на AI промишлеността - с безусловно стотици услуги, основани на генеративни модели - евентуално основава балон, който ще се спука в близкото бъдеще, считат анализатори от CCS Insight.

От излизането на ChatGPT насам се появиха още голям брой услуги, основани на изкуствен интелект. От техногиганти като Microsoft, които прибавиха сходни варианти във към този момент съществуващи стратегии, до стотици стартъпи, които оферират други възможности на генераторите на текст и изображения, сега онлайн пространството е пренаситено с сходни принадлежности.

И въпреки напредъкът на технологията да е страховит, той е и на висока цена - генеративните модели са към момента груби и изискват голяма компютърна мощност, с цел да действат. Не оказва помощ и фактът, че доста от тях се оферират отчасти гратис и се използват от милиони по света.

От това има и съществени облаги - за производителите на хардуер като Nvidia и други, чиято процесорна мощност е нужна на от ден на ден компании, въвеждащи AI принадлежности.

Разработването на нови модели и образованието им също е тежка и скъпа задача, която лишава години. В добавка тя ще бъде затруднена в близкото бъдеще от регулации, които ще лимитират с каква информация може да бъде обучаван изкуственият разсъдък. Художници и писатели към този момент събират сили за групови каузи против някои от колосите.

Разбира се, решението на някои компании ще е просто да създадат тези услуги платени - Microsoft да вземем за пример ще предлага генеративен AI в своя офис пакет за компании - Office 365 - за солидните 30 $ на месец. ChatGPT към този момент желае 20 $ на месец за най-новата, четвърта версия на модела. 

Очаква се в близко бъдеще да са налице и по-добри чипове - Гугъл, Amazon, Alibaba, Meta и OpenAI създават характерни процесори, които да работят по-добре и по-ефективно с AI стратегии. Това обаче евентуално ще отнеме няколко години.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР