Избраното преди десет дни 49-о Народно събрание започва работа днес.

...
Избраното преди десет дни 49-о Народно събрание започва работа днес.
Коментари Харесай

Новият парламент: всичко започва от нулата за пети път

Избраното преди 10 дни 49-о Народно заседание стартира работа през днешния ден. На първото съвещание би трябвало да бъде избран ръководител, а по-късно да се разгласят парламентарните групи - условност, без която не може да стартира конституционната процедура по опити за сформиране на постоянно държавно управление.

" Дневник " следи първите изказвания на групите и реакциите след тях.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо

Депутатите заемат местата си в пленарната зала, съвещанието ще стартира всеки миг.

В дясната част на залата седят дружно " ИТН " и ГЕРБ. Лидерът на някогашната ръководеща партия Бойко Борисов се връща в Народното събрание за първи път от 10 години като народен представител. В средата са депутатите от " Продължаваме промяната - Демократична България " и " Възраждане ", а вляво - Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

 Рамадан Аталай
© Юлия Лазарова

Рамадан Аталай

В пленарната зала ще седнат представители на шест групи, като най-голямата от тях още веднъж е на ГЕРБ, а най-малката ще е на " ИТН " - първата партия, която се връща в Народното събрание независимо, откакто един път е отпаднала от него (след вота през октомври 2022 г).

Депутати от Движение за права и свободи ще са най-опитните политици и в новото Народно заседание.

Рекордът по участия

в парламенти е на Рамадан Аталай, за който това ще е 12-и парламент, следван от Йордан Цонев и Джевдет Чакъров, които сядат на банките за десети път. Десет участия има Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Най-възрастният - Вежди Рашидов, е на 71 години, а най-младият е 23-годишният Георги Кръстев (ГЕРБ).

 Гълъб Донев чака да се образува стабилно болшинство, което да излъчи кабинет
© Надежда Чипева, Капитал

Служебният министър председател Гълъб Донев съобщи на влизане в Народното събрание преди началото на първия пленарен ден на 49-ото Народно заседание, че чака да се образува стабилно болшинство, което да излъчи постоянен кабинет. Той добави, че оставя на идващото държавно управление една добре функционираща във всички браншове страна. Министър-председателят разяснява и решението на президента Румен Радев да свика първото съвещание на Народното събрание в Страстната седмица.

" Свикването на 49-ото Народно заседание на Велика сряда е знак, че народните представители би трябвало да работят като всички останали българи, само че и израз на нуждата от примирение, сериозна оценка и подготвеност да се служи народа. Депутатите би трябвало да търсят взаимни отстъпки и работещи решения, това им споделиха българските жители ", сподели Донев.


Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова изминаха пешком пътя от президентството до постройката на Народното събрание. На входа той сбито разяснява, че чака друго начало на Народното събрание с огромна вяра за примирение, разговор и разсъдък.

 Гешев и новата коалиция влязоха дружно
© Георги Кожухаров

Главният прокурор Иван Гешев се засече на формалния вход на Народното събрание с депутатите от групата на " Продължаваме промяната " - " Демократична България ", които дойдоха дружно за първото съвещание.

На фотографията Гешев се поздравява с депутата от новата коалиция Явор Божанков. В предишния парламент той влезе от листата на Българска социалистическа партия, само че след това беше изключен, защото обществено се разграничи от позицията на левицата за Украйна.


При паметника на Цар Освободител има десетина протестиращи. Опънати са транспаранти на " Народна партия истината и единствено истината " с претенции за " цялостен неутралитет на България " и изказвания, че войната в Украйна е " същинското лице на световния сатанизъм ".

Лидер на партията е Венцислав Ангелов, прочут като Венци Чикагото. Той провежда митинг и за началото на предходния парламент. При влизането на групата на " Продължаваме промяната " - " Демократична България " в Народното събрание водещият на митинга ги назова " ционистки план, кукли на конци, гейове, сатанисти ".


На церемонията по откриването на новия парламент ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебното държавно управление отпред с премиера Гълъб Донев.

Покана по протокол получават още представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на дипломатическия корпус и на формалните вероизповедания в страната. Обичайно в ложите има непокътнати места за предходните президенти и ръководители на Народното събрание, само че по-късно през днешния ден ще стане известно дали ще участват. До момента камерите демонстрираха идването единствено на Огнян Герджиков, който беше отпред на 39-ия парламент.

на първото съвещание на 49-ото Народно заседание. Миналия октомври решението те да не бъдат измежду формалните посетители беше взето по гледище на " Демократична България ", " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи и ГЕРБ. Мотивът е рекомендацията на еврокомисията и европарламента за оптимално уединяване на съветските посланици и съдружниците им поради войната в Украйна.

 Росен Желязков
© Юлия Лазарова

Росен Желязков

Заявките на парламентарните групи преди началото на първото пленарно съвещание на новото Народно заседание обрисуват още веднъж проблем с избора на ръководител.

Засега официално са издигнати две кандидатури - на Росен Желязков от ГЕРБ и на Петър Петров от " Възраждане ".

По-рано тази заран от и ще гласоподават с " въздържал се " за ръководител, защото изборът е ангажимент на двете най-многочислени групи. Преди минути на влизане в постройката на Народното събрание депутатът от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " Настимир Ананиев съобщи, че обединението също няма да поддържа Росен Желязков. " Възраждане " към този момент заявява, че ще съблюдава традицията и ще даде гласове само за своята номинация. Ако всички тези поръчки бъдат изпълнени, Росен Желязков ще може да разчита на най-много 116 гласа при положение на цялостна поддръжка от всички депутати на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " ИТН ". Ако Народното събрание стартира работа в цялостен състав, нужният най-малко за избор ще е 121 гласа. Все още не е известно дали Движение за права и свободи ще предложи претендент за ръководител. В предишния парламент придвижването за първи път излезе със своя номинация, откакто позиционната война сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " блокира първото съвещание. тогава беше повдигнат зам.-председателят на партията Йордан Цонев, който след това беше определен за зам.-председател.

 Рамадан Аталай чака революционни настроения, в случай че не се сформира кабинет
© Георги Кожухаров

Ако и в този момент не се сформира държавно управление, обществото ще доближи до революционна обстановка. Това мнение изрече депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай на влизане в Народното събрание. Той не отговори дали политическата мощ ще има свое предложение за ръководител на 49-ото Народно заседание, като единствено посочи, че този въпрос ще бъде разискван от парламентарната група на партията преди началото на първото съвещание.

 Делян Пеевски Снимката е архивна
© Велко Ангелов

Делян Пеевски Снимката е архивна

Санкционираният за корупция от и народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски дойде в Народното събрание за първото съвещание, на което би трябвало да постави клетва.

В сбито изказване пред публицисти на влизане в постройката Пеевски прикани да се сформира постоянен кабинет, който да поеме ръководството на страната.

Надявам се, че политиците ще се разсънят и ще създадат държавно управление, тъй като се  изчерпва смисълът на това да идваме тук
Делян Пеевски,
Движение за права и свободи, на влизане в Народното събрание

В предишното Народно заседание, последното от които е в средата на декември, когато беше гласуването по проектокабинета на ГЕРБ отпред с проф. Николай Габровски. Съвносител е на един законопроект - за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, съгласно които казармата и годините на политическа принуда се признават за стаж за пенсия.


Двете най-големи групи - на ГЕРБ и на " Продължаваме промяната " - " Демократична България ", са съвсем равни по брой гласове. Паритет има и сред третата и четвъртата мощ - " Възраждане " и Движение за права и свободи.

В тази обстановка решенията, които се взимат при цялостна пленарна зала с болшинство от 121 гласа, ще изискват най-често единодушие от най-малко три групи, като първият тест ще бъде изборът на ръководител на Народното събрание по-късно през днешния ден.

Изключение биха били тематиките, по които ГЕРБ и " Продължаваме промяната " - " Демократична България " имат сходни позиции.

 Българска социалистическа партия нито ще издигне, нито ще поддържа ръководител на Народното събрание
© Цветелина Белутова, Капитал

Българска социалистическа партия няма да издига претендент за ръководител на Народното събрание и ще гласоподава с " въздържал се " за препоръчаните номинации. Това се разбра от изказвания на депутатите от левицата Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев.

Пред " Нова телевизия " Стойнев съобщи, че поддръжката изисква търсене на консенсус и взаимоотношение, а социалистите даже не са търсени за диалог. Според Гуцанов пък задължението за установяване на ръководител е на двете най-големи групи., наподобява за момента главният кандидат за ръководител на новото Народно заседание. В предишния парламент той беше зам.-председател, само че водеше основните съвещания вместо Вежди Рашидов. Формално " Възраждане " също разгласи, че ще номинира кандидат - Петър Петров, само че той няма шансове за избор, защото останалите групи няма да го поддържат.

До момента втората по величина група - " Продължаваме промяната " - " Демократична България ", не е оповестила дали ще издигне претендент.

 Създаването на групите - ключ към кабинет
© Юлия Лазарова

Най-важната задача в първия пленарен ден е изборът на ръководител, което е наложително изискване, с цел да проработи Народното събрание. В предходния парламент поради опълчването сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната ". Предварителните настройки са през днешния ден изборът да мине по-лесно.

Следващата значима стъпка е оповестяването на парламентарните групи и техните управления, което ще разреши да стартира конституционната процедура по сформиране на държавно управление. Първия изследователски мандат за кабинет президентът ще връчи на претендент, посочен от най-многобройната група - тази на ГЕРБ.

 Румен Радев
© Велко Ангелов

Румен Радев

Президентът Румен Радев изненада депутатите, насрочвайки първото съвещание на новото Народно заседание тъкмо 10 дни след следващите предварителни избори. Въпреки неофициалните анонси, че ще изчака да минат великденските празници, Радев свика депутатите.

 Новият парламент: сред неизбежния ръководител, несигурния кабинет и (не)възможния бюджет Новият парламент: сред неизбежния ръководител, несигурния кабинет и (не)възможния бюджет

Решението пристигна няколко дни откакто президентът даде да се разбере, че този път не има намерение да отсрочва началото на конституционната процедура, в границите на която се вършат опитите за сформиране на държавно управление. Предишният път тя беше удължена от него до четири месеца, което провокира рецензии, че президентът работи на ръба на пълномощията си.

Изтеглянето на първото съвещание в този момент в действителност форсира с два дни процеса, защото Народното събрание ще работи на 12 и 13 април, а 14 април, Разпети петък, е почивен ден за страната.


Новоизбраното 49-о Народно заседание е петото за последните две години, а главната му задача - да излъчи постоянно държавно управление, наподобява не по-малко сложна, в сравнение с предшествениците му.

Депутатите, които следва да положат клетва, бяха определени на предварителните избори на 2 април 2023 година По традиция първото съвещание ще бъде намерено от най-възрастния народен представител в залата. Както и в предишния парламент, това ще е Вежди Рашидов (ГЕРБ). Церемонията планува незабавно след клетвата президентът да направи послание към народните представители. След него групите ще разгласят целите си.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от ПолитикаНа живо Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР