Избраният преди няколко месеца кмет на Благоевград Румен Томов е

...
Избраният преди няколко месеца кмет на Благоевград Румен Томов е
Коментари Харесай

Според съда кметът на Благоевград трябва да бъде отстранен

Избраният преди няколко месеца кмет на Благоевград Румен Томов е нарушил закона и би трябвало да бъде отхвърлен от поста. Това е постановил Административният съд - Благоевград по делото за прекратяването на пълномощията на Томов, заведено от ГЕРБ и още няколко партии.

Причината е проблем с компания на кмета. Съдия по делото е Димитър Узунов, който доби известност като " индивида на Бойко " в предходния състав на Висшия правосъден съвет. Заслуга за това имат записите, които дадоха мотив за абсурда " Яневагейт ".

Жалбата против Томов е подадена от някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов (ГЕРБ) пред общинската изборна комисия (ОИК). Той желае преустановяване на пълномощията на Томов, защото актуалният кмет не е подхванал дейности да заличи своя компания в законовия период (4 декември 2019 г.) и по този начин е нарушил Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Общинската изборна комисия обаче отхвърля да в профил кмета и по този начин въпросът стигна до съда.

В сряда от съда оповестиха, че се анулира като незаконосъобразно решението на изборната комисия, с което е отказано отстраняването на Томов. " Съдът изпраща преписката на Общинска изборна комисия – Благоевград за ново изговаряне съгласно напътствията на съда по тълкуването и използването на закона, дадени в постановения правосъден акт ". А съгласно напътствията по тълкуването и използването на закона, Томов е нарушил Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, защото в " едномесечен период от оповестяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е подхванал дейности по преустановяване на комерсиалната си активност посредством изтриване на Едноличен търговец и не е уведомил документално за това, както Председателя на ОбС-Благоевград, по този начин и ОИК-Благоевград в инструкции период до 04.12.2019 година ".

Според съдията Димитър Узунов неизпълнението на което и да е от трите условия води до предварително преустановяване на пълномощията на кмета. " Това постанова анулацията на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото изговаряне ОИК-Благоевград следва прецизно да приложи неподходящите последствия на член 42, алинея 1, т. 5 по отношение на наредбата на член 41, алинея 3 от ЗМСМА – предварително преустановяване пълномощията на Румен Томов, определен за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, съответни и обосновани съображения, съобразявайки претекстовете в сегашния правосъден акт ", написа в правосъдното решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР