Избраният от Продължаваме промяната председател на КЕВР Станислав Тодоров сензационно

...
Избраният от Продължаваме промяната председател на КЕВР Станислав Тодоров сензационно
Коментари Харесай

Няма договор и одобрение за US-газа, ако не напълним Чирен и закъснее конектора, има риск за есента и зимата: Шефът на КЕВР

Избраният от Продължаваме промяната ръководител на КЕВР Станислав Тодоров сензационно заяви пред Българска национална телевизия, че няма контракт за американския газ, не е внасян в Комисията, която би трябвало да го утвърди, преди да бъде пуснат. Също по този начин той обясни, че цялостното сега 23% вместилище в Чирен (средно в Европейски Съюз сега са над 40% по данни, изнесени преди дни от У. Фон дер Лайен) би трябвало да бъде 100% и дружно с това да проработи в период интерконектора с Гърция, който към този момент трябваше да бъде подготвен съгласно клетвите на премиера К. Петков, само че изостава и Файненшъл Таймс заяви, че вероятно ще работи от октомври, с цел да няма риск за енергийната система и отоплението на хората през есенно-зимния и пролетния сезон, които ни чакат.

 

" До момента мисля, че се водят договаряния за американския газ, само че доколкото съм осведомен, не мога да потвърдя дали има подписан подобен. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, би трябвало да го показват контракта в КЕВР за утвърждение.
Второто нещо, което би трябвало да се случи, с цел да подсигуряваме потреблението в България, е да напълним Чирен 100%. В момента е 23%. Според мен е прекомерно малко. С над 15% би трябвало да се цялостни Чирен отсам - нататък на месец, без да се пропуща даже един ден, с цел да може да се изпълни до 1 октомври. Третото нещо, което би трябвало да се случи, е газовата връзка с Гърция да е издигната и оперираща ", сподели Тодоров.
Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, сподели още шефът на КЕВР. Защото България има потенциал да създава съвсем два пъти повече, в сравнение с употребява. Ако рецесията се задълбочи, е вид да спрем износа на ток, само че Тодоров не вижда реалистична догадка това да се случи.

Той сподели още, че евентуално най-евтината сила ще бъде денем, а не както преди време - през нощта. У нас и в прилежащите страни се конфигурират доста фотоволтаични апаратура и денем сред 12.00 и 16.00 часа е най-ниска сила през цялото денонощие.

" България създава огромна част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме остатък от електричество и дружно с АЕЦ " Козлодуй " българските консуматори могат да получат електричество на относително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ производители и ги прехвърлихме към бита ", изясни Тодоров предлагането на КЕВР за повишаване на електрическата енергия едвам с 3.3%, както се изрази.

Тодоров съобщи, че адмирира измененията, които предлага Министерството на енергетиката и Има Такъв Народ в Закона за енергетиката, защото разрешават да се употребява нов механизъм - така наречен блоктарифи. Те имат за цел да защитят най-уязвимите консуматори с най-ниско ползване. С двустаен апартамент, които употребяват примерно до граница 200 kWh - което е сметка към 40 - 50 лева Всеки консуматор с такава сметка ще има увещание, че тя ще остане такава за в бъдеще, посочи Тодоров. Ако е превишил тази граница, се заплаща по-висока цена. Каква ще е границата ще предложат специалистите.

Тодоров счита обаче, че не би трябвало да се бърза с блоктарифите, тъй като за битовите консуматори са обезпечени търпими за идната година.
За покачването на цената на парното Тодоров съобщи, че за някои е доста, само че за разлика от тока, България не създава газ и би трябвало да внася, и, за жалост, " той има своята цена на интернационалните пазари ”.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР