Избран е през 2013 г. като наследник на Бенедикт XVI,

...
Избран е през 2013 г. като наследник на Бенедикт XVI,
Коментари Харесай

От заплатата до бившата приятелка – 10 неща, които не знаете за папата

Избран е през 2013 година като правоприемник на Бенедикт XVI, живее във Ватикана, чийто върховен държател е, и е роден на 17 декември 1936 година Такава е формалната информация за папа Франциск, която го показва в по-скоро скучна светлина. Но знаете ли, че в действителност има цялостен куп забавни и даже любопитни обстоятелства, свързани с него? Тук ще изброим някои от тях:

1. Известен е като папа Франциск, само че светското име на Негово светейшество е Хорхе Марио Берголио.

2. Епископът на Рим приказва разнообразни езици, измежду които свободно италиански, немски и испански. Наистина, последният език му е майчин, защото е роден в Аржентина. Освен това папата употребява британски, френски и португалски.

3. Една част от белия му дроб липсва. Защо ли? Като дете получил белодробна зараза и се наложило част от органа да бъде отстранена.

4. Папата умее да танцува! Ако някой „ работи “ над пенсионната си възраст, то това е папата. Въпреки това сърцето му е младо, тъй като обожава тангото! „ Обичам танго и на млади години постоянно го танцувах “, споделя той с Амброгети и Серхио Рубин, създатели на неговата биография El Jesuita („ Йезуитът “), оповестена през 2010 година

5. Епископът е имал другарка! „ Тя беше партньорката ми по танци, с която постоянно ходехме да танцуваме, само че след това открих религиозното си предопределение “, признава той пред биографите си. Следователно несъмнено не става дума за скандална спекулация.

6. Заради ниски приходи на доста студенти им е мъчно да се устоят. Хорхе загатва, че и той е бил един от тях. За да финансира следването си, работел като охранител в един бар в Буенос Айрес.

7. Епископът е огромен футболен ентусиаст и буен последовател на футболен клуб „ Сан Лоренцо “.

8. Като наместник на Христос папата има многочислени отговорности, само че от време на време и той си взема отмора, с цел да изгледа някой филм. Коя е обичаната му лента ли? „ Угощението на Бабет “, датска драма от 1987 година

9. Франциск е първият папа от 1200 години с неевропейски корени след сириеца Григорий III, поел поста през 731 година

10. Като глава на Римокатолическата черква Негово светейшество не получава заплата, само че има право да употребява свободно за потребностите си средства от фонда „ Лептата на Свети Петър “.  Според италианския вестник „ Ла Стампа “ предшественикът му Бенедикт XVI, който се отдръпва през 2013 година, получава лихва от 2500 евро на месец. Говори се че на времето Бенедикт самичък си е подписал заповедта за рентата. За финален път Ватиканът е отпускал пенсия преди 600 години.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР