Изборният закон е изменян 24 пъти, по 4 пъти годишно.

...
Изборният закон е изменян 24 пъти, по 4 пъти годишно.
Коментари Харесай

Огнян Герджиков: Имам съмнение в демократичността и истинността на вота, проведен с машини

„ Изборният закон е изменян 24 пъти, по 4 пъти годишно. По начало съм последовател на хартиената бюлетина, не на машинното гласоподаване. Защо Конституционният съд на Германия анулира машинното гласоподаване? Само в Брюксел, не в цяла Белгия има машинно гласоподаване ”, съобщи пред NOVA NEWS Огнян Герджиков – ръководител на 39-ото Народно заседание и някогашен длъжностен министър председател.

 

Той посочи, че има подозрение и в демократичността на вота, и в истинността му, когато е извършен с машини: „ По-възрастните гласоподаватели изпитват почит към машината ”.

 

Въпрос с нараснала компликация е кои ще са обединенията в държавното управление. Не е изключено да е показана и най-малката мощ – „ Български напредък ” на Стефан Янев. Ще бъде знамение, в случай че този кабинет изкара цялостен мандат. Той не изключва да има държавно управление на малцинството, само че отхвърли да прави политически сметки с кого и по какъв начин ще се сформира държавно управление.

 

„ По-добре е подобен кабинет, в сравнение с никакъв. Да устискат до другата есен и да създадем избори две в едно ”, сподели той.

 

Юристът политик чака президентът Румен Радев да има съществена роля в сформирането на кабинет. „ Не мога да предсказвам дали президентът ще връчи мандат на Янев ”, сподели Герджиков и посочи, че не обича авансово да изключва какъвто и да било вид.

 

Той разяснява отхвърли на някои партии да договарят с избраната от ГЕРБ контактна група, водена от Соломон Паси и Росен Плевнелиев. „ Това ми наподобява на малко дете, което споделя: „ Аз такова не хапвам ”, без да го е пробвало. За тях основата е политическото его – да не изгубят гласоподаватели. Но в този случай България може да загуби ”, разяснява той държанието на политически субекти от най-новата ни история.

 

За траялия три дни избор на ръководител на Народното събрание Огнян Герджиков сподели: „ Нямам спомен да е имало подобен провал в Народно събрание. Нали фигурата на ръководител на Народно събрание не е толкоз конфликтна, колкото тази на премиера? Нещата по този начин се овъртолиха, че популярност Богу, че Вежди Рашидов прие… Стискам му палци да се оправи с тази нелека задача. По принцип и Господ да слезе от горната страна, и на него ще му намерят недостатъци. Това е присъща българска линия ”, сподели Герджиков.

 

„ Ние одобряваме закони, които променяме непрестанно – няма друга страна в света, в която закон от 2000 година да е променян 137 пъти до момента. Те самите си пишат слаба оценка – вместо „ три пъти мисли, един път режи ", те три пъти режат и все късо излиза ”, перифразира поговорката Герджиков.

 

На въпрос „ Това ли е правосъдната промяна, която да се случи в България ”, Герджиков сподели: „ Не че правосъдната система е съвършена, само че това не е най-тежкият проблем на България. Ако има потребност от промени, те би трябвало да са в просветителната система и опазването на здравето. Те са на неверни правила – пазарни връзки в образованието и в опазването на здравето е нон сенс. Тази пазарна стопанска система трансформира опазването на здравето в търговия ”, сподели Герджиков.

 

„ Същото е и във висшето обучение. Ректори на университети привикват преподаватели и им споделят: „ Значи вие неприятно преподавате, откакто има невисок триумф на студенти ”, посочи юристът.

 

Относно концепцията за предварително преустановяване пълномощията на основния прокурор, той посочи, че Иван Гешев и в този момент може да бъде заменен, само че това не е елементарно. „ Ако някой е на висока позиция и може елементарно да бъде заменен, то той няма да може да работи. Не считам, че най-големият проблем на България е основният прокурор ”, сподели юристът и някогашен ръководител на Народното събрание.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР