Изборният протокол е максимално улеснен и няма излишни неща. Така

...
Изборният протокол е максимално улеснен и няма излишни неща. Така
Коментари Харесай

ЦИК няма да променя изборния протокол

Изборният протокол е оптимално улеснен и няма непотребни неща. Така представителят на ЦИК Димитър Димитров отговори на

Базовият протокол е протокол, с който се гласоподава в чужбина, и в случай че някой направи неточности, значи ще бъде съзнателно. За всеки три регистрирани листи се появява нова страница в протокола, в която би трябвало да бъдат регистрирани преференциите. Големите региони с дълги листи няма по какъв начин да не се появяват в протоколите , посочи Димитров.

ЦИК няма да трансформира протоколите, тъй като няма нито един ред, който да не подхожда на Изборния кодекс . Няма по какъв начин без числата и информацията в него да съществува изборният протокол.

Таня Цанева съобщи също, че в случай че ЦИК слушат предложенията в общественото пространство и трансформират протоколите, тогава към този момент биха могли да се появат подозрения за операции.
 От ГЕРБ упрекнаха ЦИК в бойкот на изборите
От ГЕРБ упрекнаха ЦИК в бойкот на изборите

Томислав Дончев за комплицирания избирателен протокол: Това е преднамерено

ЦИК е приела методически инструкции за СИК, РИК и е назначила съставите на СИК отвън страната , регистрира на постоянния си брифинг Комисията. Общо 465 са изборните секции за чужбина. ЦИК одобри решение за целесъобразния метод за прегъване на хартиената бюлетина. В момента се организират образованията на РИК, след което те ще образоват СИК. Обученията ще се организират онлайн и ЦИК е изготвила обучителни материали със съответните слайдове, както и методическите инструкции. Там, където няма да има опция за онлайн образование, при прецизно съблюдаване на ограниченията ще се проведат образования на доста дребни групи.

В образованията на СИК ще участват и представители на компанията, доставила машините за гласоподаване, с цел да могат да бъдат обучавани и секциите, в които ще се организира машинно гласоподаване - в общо 9394 изборни секции.
 От на следващия ден стартира онлайн образование на РИК и СИК
От на следващия ден стартира онлайн образование на РИК и СИК

Обучението ще се организира от компанията снабдител на машините за гласоподаване

В ЦИК имат една постъпила тъжба, която е почетена - за избирателен пропаганден материал, в който били употребявани религиозни знаци и изображения.

Към момента в ЦИК са регистрирани 4 социологически организации за изследване в изборния ден, така наречен екзит пол, както и 22 наблюдателски структури. На 27 март завършва денят, в който социологическите организации могат да бъдат регистрирани.

Днес са отпечатани първите бюлетини, а от на следващия ден стартира предаването на бюлетините в другите области. То ще продължи до 30 март.

Повечето РИК са формирани от опитни членове на доста разнообразни сформира и формати на изборни комисии, посочи проф. Димитър Димитров. ЦИК се пробва да направи разнородни материали, презентации, както и едно видео за работата с машина за гласоподаване. Презентации ще има и за работата на комисиите отвън страната - на страницата на ЦИК, на страницата на Външно министерство и на обособените консулски и дипломатически служби. ЦИК прави всичко допустимо, с цел да се усилят каналите за образование.

Той уточни, че в последната седмица преди изборите ЦИК ще се опитат да улеснят проблемите, свързани с изборния ден и предаването на протоколите.
 ЦИК остава срещу снимането на броенето на бюлетините
ЦИК остава срещу снимането на броенето на бюлетините

Комисията ще апелира анулацията на забраната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР