Изборният ден в страната вече започна, като първите желаещи да

...
Изборният ден в страната вече започна, като първите желаещи да
Коментари Харесай

Опашки за гласуване в началото на изборния ден в София

Изборният ден в страната към този момент стартира, като първите искащи да упражнят правото си на глас към този момент го направиха. Още в първите минути след отварянето на секциите в 119-о учебно заведение в София се извиха опашки от искащи да гласоподават. Проблеми и забавяния няма, а гласуването минава бързо.

В доста други секции в София има опашки още от сутринта.



Ударно стартира вота в секциите в столичното 127 Средно учебно заведение " Иван Денкоглу ". Гласоподаватели, подредени през метър и половина разстояние, търпеливо чакаха да стартира изборният ден в 7.00 часа, с цел да упражнят правото си на глас.

От изборната администрация са осигурини маски и дезинфектанти, а органите на реда прецизно наблюдават за спазването на противоепидемичните ограничения.

За да бъде разпознат, гласоподавателят би трябвало да смъкна маската си за малко, само че при разстояние най-малко метър и половина от членовете на комисията, пред които са сложени плексигласови загради.

Гражданите имат право да избират дали да упражнят правото си на глас с обичайна хартиена бюлетина или да гласоподават машинно.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Тази година тъмните стаи нямат перде, което всеки да допира, а входът им би трябвало да гледа към стената. Химикалите за гласоподаване, както и машините се дезинфекцират след всеки гласоподавател.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Хората споделят, че гласоподават за смяна и не се тормозят да създадат това в условия на пандемия. Много от гласоподавателите избират да гласоподават машинно.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

От трите районни изборни комисии оповестиха, че изборният ден в столицата е почнал обикновено.

В 23 Избирателен регион, който включва административните региони Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица, някои секции са отворили със закъснение, само че изборният ден е почнал обикновено. Общо 414 468 са гласоподавателите, които ще гласоподават в 621 стационарни изборни секции. Общият брой на преносимите изборни секции за гласоподаване с преносима изборна кутия в 23 избирателен регион е 26.

В 24 Изменник на родината, в който влизат административните региони Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуяне, Сердика, Слатина и Средец, 482 са стационарните секции. Отворени са пет служебни секции в лечебни заведения и една в Централния софийски затвор. Има и пет преносими секции за хора със затруднено напредване. Изборният ден е почнал обикновено, не са регистрирани нарушавания. В 24 Изменник на родината има и 11 преносими секции за гласоподаване с преносима изборна кутия за хора под карантина или наложителна изолираност според Закона за здравето.

Общо 493 са изборните секции в 25 изборен регион в столицата, който обгръща административните региони Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча Купел. Изборният ден също е почнал без нарушавания, всички секции са отворени за гласоподаване. Избирателите са 357 239 души. Подвижните изборни секции за карантинирани са общо 14, оповестиха за Българска телеграфна агенция от изборната комисия.

След привършване на гласуването в София изборните описи, протоколите, бюлетините и другите бумаги и материали ще се предават в зала " Арена Армеец ", където ще бъдат ситуирани 23-та и 25-та районни изборни комисии.

В зала " Асикс Арена ", някогашната " Фестивална ", ще бъдат излъчени книжата в 24-та районна изборна комисия. В Интер Експо център ще се одобряват протоколите от София - област. Заради отчитането на машинното гласоподаване е допустимо да има закъснение, предвижда Полина Витанова - секретар на 23-та районна изборна комисия.

" Ще има усложнения при попълването на протокола, както и по-късно - при приемането му - във връзка с ревизиране на данните, сравняване и вероятно премахване на неточности. Тъй като в този момент за първи път във всички секции ще има машини - на територията на нашия МИР, има единствено три секции, в които няма да се реализира машинно гласоподаване, протоколът наподобява по радикално друг метод. Това в допълнение се забави и попълването, и преглеждането му, и приемането, както и при възможни отстранявания на механически неточности ", разяснява Полина Витанова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР