Изборните практики по света са много и различни. В Европа

...
Изборните практики по света са много и различни. В Европа
Коментари Харесай

Как гласуват държавите по света - с хартия или с машина

Изборните практики по света са доста и разнообразни. В Европа доста от страните гласоподават на хартия, само че в други точки на света машината е желана. 

Например, с машина се гласоподава в някои страни от Южна Америка като Бразилия, Венецуела и Перу. На азиатския континент това са Иран, Индия и Бангладеш. В Африка само Намибия гласоподава с машина. Но машината не е единственият метод да се гласоподава в някои от изброените страни.

Не по-малко забавно е къде по света може да се гласоподава онлайн – през интернет устройства. Тоест в среда, в която гласоподавателите не са надзиравани от институции. Държави, които отчасти употребяват и отдалечен избор са Австралия, Нова Зеландия, Пакистан, Обединени Арабски Емирства, Армения, Естония. 

Любопитно е и кои са страните, които преди са дали своят вот електронно, само че след това са се отказали от него. Норвегия, Финландия, Германия, Холандия, Румъния, Казахстан са някои от тях. Основният аргумент съгласно властта в тези страни за промяна на метода на гласоподаване е неустановеност в изборния развой.     

По думите на специалисти гласуването с машина не е необятно публикувана процедура по света. 

„ Този вид машини, които маркираш електронно, регистрира се гласът електронно и броенето става електронно, се употребяват основно в Третия свят – в Бутан, във Венецуела и в една дребна част на Съединените щати “, изясни Борислав Цеков, лекар по конституционно право.

Но в някои страни, които са с огромно население, машината подсигурява бързи резултати, споделя Румяна Дечева, някогашен член на Обществения съвет към ЦИК.

„ В Бразилия напълно неотдавна имаше общи избори. Избраха един президент, 27 губернатора и над 1000 депутати от другите щати ”, споделя Дечева, съгласно която преброяването на резултатите би било невероятно без машинното гласоподаване. 

„ Практиката в тези страна е да се гласоподава както с хартиени бюлетини, по този начин и с машини, според от типа на избора или мащаба на обитаемото място “, уточни Ваня Нушева, специалист по изборни системи. 

В Европа доста страни гласоподават на хартия. Според Нушева главен фактор за това са традициите. “Тогава, когато една система работи, тя не се трансформира “, безапелационна е тя. 

Непопулярна по света остава и практиката за отдалечено гласоподаване – с телефон, таблет или компютър. „ Електронно отдалечено гласоподаване се практикува в Естония към този момент повече от 15 години. В Австралия се употребява отдалечено гласоподаване и машинно гласоподаване, само че за избрани групи “, изясни Дечева. 

По думите на Ваня Нушева проблеми най-често пораждат в страните, които ползват няколко благоприятни условия за гласоподаване.

„ Ако видите случая с Щатите, където е допустимо с няколко разнообразни метода да гласоподават гласоподавателите – и в секции, и по пощата, се получава един интервал, в който не е ясно какъв е резултатът “, уточни тя. 

С хартия или с машина е по-сигурно да се гласоподава – мненията на експертите се разграничават.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР