Изборната служба в района на Хюстън е демонтирана, тъй като спорният закон на Тексас влиза в сила

...
Офисът на изборния администратор в най-населения окръг на Тексас -
Коментари Харесай

Офисът на изборния администратор в най-населения окръг на Тексас - окръг Харис, който е дом на Хюстън - беше демонтиран, за да се съобрази с нов държавен закон, приет от републиканските законодатели, който официално влиза в сила в петък.

Законът, известен като SB 1750, прехвърля отговорността за изборите и регистрацията на гласоподаватели на окръжния служител и окръжния данъчен служител-събирач. Критиците смятат, че мярката, заедно с втория новоприет закон, е заграбване на властта от законодателната власт на Тексас, ръководена от Републиканската партия, за да наруши начина, по който се провеждат изборите във все по-син бастион на този традиционно червен щат.

Премахването на позицията на администратора на изборите идва само седмици преди началото на предсрочното гласуване в надпреварата за кмет на Хюстън и други местни офиси и бележи едно от няколкото усилия на републиканците в цялата страна да упражнят повече контрол върху администрацията на изборите преди последващите през 2024 г. президентски и конгресни състезания.

Отделен щатски закон – известен като SB 1933 и също приет тази година – упълномощава държавния секретар на Тексас, който е назначен от републиканския губернатор Грег Абът, да нареди „административен надзор“ на окръжна изборна служба, ако са подадени жалби и има причина да вярваме, че има повтарящ се модел на проблеми с изборната администрация.

SB 1750 и SB 1933 се прилагат съответно за окръзи с население над 3,5 милиона и 4 милиона души – критерии, на които отговаря само окръг Харис.

 Секретар по изборите настройва машина за гласуване в деня на изборите в Хюстън, Тексас, през ноември 2020 г. Секретар по изборите поставя машина за гласуване в деня на изборите в Хюстън, Тексас, през ноември 2020 г. Тамир Калифа/Ню Йорк Таймс/Redux

„Щатските републиканци или не могат да спечелят гласоподавателите на окръг Харис – или не искат да опитат“, каза Емили Еби Френч, адвокат по правата на глас в Тексаския проект за граждански права, който критикува законите. „Вместо това те се опитват да потиснат гласуването в окръг Харис, за да имат по-малко влияние върху изборите в Тексас.“

Сенаторът от Тексас Пол Бетанкорт, републиканец от района на Хюстън, който спонсорира и двата закона, каза, че мярката за премахване на офиса на изборния администратор е била създадена, за да се справят с нередностите в миналогодишните състезания, включително недостиг на бюлетини на общите избори и несъответствие в пощата- в гласовете по време на първичните избори през март 2022 г.

„Този ​​законопроект винаги е бил за изпълнение, а не за политика“, каза Бетанкур в изявление.

През юли прокурорът на окръг Харис Кристиан Менефи заведе дело, за да блокира влизането в сила на SB 1750, заявявайки, че нарушава конституцията на щата, защото разпуска позицията на администратора на изборите само в окръг Харис, като същевременно оставя подобни структури в други части на щата.

Окръгът осигури временна забрана от по-нисък съд. Но щатът обжалва и изцяло републиканският Върховен съд на Тексас позволи на закона да влезе в сила. Основното предизвикателство от Menefee обаче все още е висящо и висшият съд на щата трябва да изслуша устни аргументи в края на ноември.

През 2020 г. бившият президент Доналд Тръмп управлява Тексас, но Джо Байдън изпреварва Тръмп с двуцифрено число в окръг Харис – което подчертава неговия демократичен наклон.

Във вторник комисарският съд на окръг Харис, който наблюдава правителството на окръга, предприе стъпки за премахване на офиса на изборния администратор. Панелът единодушно разреши прехвърлянето на около 170 служители – заедно с пари и оборудване – от изборната служба към агенциите, натоварени да изпълняват тези задачи съгласно новия закон.

Служителите на окръга, които сега ще поемат изборни задължения, казват, че са работили заедно, за да създадат плавен преход с цел избягване на смущения преди изборите на 7 ноември.

„Въпреки че всички можем да се съгласим, че това не е идеална ситуация, аз се ангажирам да свърша работата пред мен с вашата подкрепа“, каза служителят на окръг Харис Тенешия Хъдспет пред комисарите тази седмица.

Офисът на Хъдспет ще се занимава с изборната администрация, а офисът на данъчния оценител-събирач Ан Харис Бенет ще поддържа избирателните списъци. И двамата са демократи, които са избрани на постовете си. И двете служби изпълняваха тези задължения преди създаването на длъжността администратор на изборите през 2020 г.

Изходящият администратор на изборите Клифърд Тейтъм беше избран от контролирана от демократите окръжна избирателна комисия миналата година.

Еби Френч от Тексаския проект за граждански права каза, че и двете жени, които сега отговарят, са компетентни администратори, но се тревожи за още една промяна в окръг Харис толкова близо до деня на изборите.

„Не мисля, че има човек в щата, който може да получи толкова голяма работа седмици преди предсрочното гласуване и да проведе изборите, каквито заслужава един голям окръг“, каза тя. „Знам, че те ще дадат всичко от себе си... но ще бъде въпреки държавата, а не заради държавата.“

Ранното гласуване в окръг Харис започва на 23 октомври.

Шаная Шелтън от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР