Изборната обстановка в се успокои след решението на , че

...
Изборната обстановка в се успокои след решението на , че
Коментари Харесай

Изборните страсти в Турция се успокоиха след решението на ЦИК за попълваните декларации

Изборната конюнктура в се успокои след решението на, че декларациите, които гласуващите в чужбина подават, ще бъдат признавани, без значение къде са попълнени и подписани, предава БНР. По-рано през днешния ден покровител на една от партиите предизвика напрежение в една от секциите в Истанбул, защото, съгласно него, попълването на декларациите отвън помещението значи непозволено изнасяне на изборни бумаги.

Заради същия проблем в секция в Бурса се стигна до спречкване и интервенция на полицията.

5 400 са гласувалите на днешния парламентарен избор български жители в Истанбул, сочат данните към 16 часа. В двете секции в Авджълар към 17 часа гласувалите са 637.

Изборният ден в Турция стартира напрегнато при попълването декларациите за гласоподаване в чужбина. Група, която се дефинира като доброволческа, оповести, че има нередности по време на вота.

В двете секции с машинно гласоподаване в Авджълар в Истанбул се стигна до интервенция на турската полиция и викове, а БНР записа следния разговор:

„ - Аз ще ви изкарам, апелирам ви.

- Как ще стане това?

- Ей в този момент ще извикам полицията!

- Полицията беше.

- В този салон не желая никой непознат човек. Аз навънка ще изляза, ще ми обясните каквото би трябвало и ще ви пусна! “

Напрежение имаше и в секцията в консулството в Бурса. Там двама покровители на партии са влезнали в конфликт и единият от тях е подал тъжба в полицията.

Обстановката бързо е овладяна, описа Садик Йълмаз от организацията " Балгьоч " в Бурса:

" Ние дойдохме да проверим. С консула говорихме. В момента няма никакви компликации. Няма никакъв случай тука ".

По обяд ЦИК излезе с решение, което Министерството на външните работи разпрати незабавно до всички дипломатически и консулски представителства и то гласи, че декларацията може да бъде попълвана на всички места отвън секцията, само че подписът се поставя пред членовете на СИК.

Това предстоящо успокои обстановката. Иначе вотът с машини тук тече бързо и безпрепятствено.

Местни организации бяха превели на турски упътването за гласоподаване с машина:

„ Направихме от същото, обаче си го преведохме на турски и им обясняваме по какъв начин би трябвало да употребяват вотовете си “.

Много от хората излизаха от секциите като отличници, издържали изпит, и удовлетворени, че са съумели да се оправят:

„ Всичко е на екрана, вижда се. Достатъчно е да го знаете, да имате като нас, очила “.

Има въпреки всичко възрастни, които се затрудниха много и бяха нужни от време на време и 20 минути, с цел да дадат вота си - с указания от отдалеченост на член на СИК:
 СИК във Виена са непълни, алармират доброволци СИК във Виена са непълни, алармират доброволци
„ Ще има 17 изборни секции в Австрия за гласоподаване на изболите на 11 юли, 9 ще са във Виена, по този начин беше и на 4 април “,каза...

„ Натискам, натиска - не става. Не се сменя просто “, показа гласоподавател.

В квартал " Гюнешли " в Турция в двете секции се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. Опашката там обаче беше много по-малка. Изборният ден продължава до 20.00 часа.

Декларациите за гласоподаване в чужбина ще се одобряват, без значение от това къде са попълнени. Те обаче следва да бъдат подписвани пред членовете на СИК.

От Министерството на външните работи оповестиха, че са получили писмо от ЦИК, с което комисията уведомява, че с протоколно решение от през днешния ден е приела декларациите по член 33, алинея 2 от Изборния кодекс – Приложение № 22-НС от изборните бумаги, да бъдат одобрявани, без значение от това къде са попълнени и подписани от гласоподавателите.

Министерство на външните работи е уведомило за това решение в незабавен порядък всички дипломатически и консулски представителства, които да разпространят информацията и до секционните изборни комисии отвън страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР