Изборната комисия все още не е изготвила протокол за действие

...
Изборната комисия все още не е изготвила протокол за действие
Коментари Харесай

Изборната комисия все още няма протокол за действие при бомбени заплахи

Изборната комисия към момента не е изготвила протокол за деяние при възможни бомбени закани, разгласи представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева. Членовете ѝ са в непрекъснат контакт с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и са получили увещание, че Министерство на вътрешните работи подхваща всички дейности за защитата на постройките (предимно училища), където ще има секционни комисии. Прави се всичко допустимо да не се позволява опцията да бъде пресечен изборния развой, сподели Матева.

По думите ѝ в петък (31 март) следва още една среща с министъра и едвам по-късно изборната комисия ще вземе решение дали да изготви умишлен протокол за такива обстановки. Засега единствените ограничения, които ще предприеме администрацията, ще бъдат да изпратят телефони, на които членовете на комисиите ще могат да звънят при положение на потребност. Ако в деня на вота въпреки всичко се стигне до обстановка, в която би трябвало да бъдат евакуирани членовете на секционните изборни комисии (СИК), ЦИК ще реагира и изпрати указания съгласно събитията, посочи по-късно Матева пред " Дневник ".

 Изборната комисия към този момент няма проект за реакция против бомбените закани, чака указания от Министерство на вътрешните работи Изборната комисия към този момент няма проект за реакция против бомбените закани, чака указания от Министерство на вътрешните работи

Матева направи конкретизиране, че секционните комисии няма да имат задължението да демонстрират всяка една бюлетина на камерата на устройствата за видеонаблюдение, точно за да не се забави процесът на броене. " Той би трябвало да бъде забележим посредством устройството за видеонаблюдение от отдалеченост, а самите бюлетини би трябвало да се демонстрират към членовете на СИК, с цел да могат те да преценяват действителността на гласа. Ако възникне спор единствено и само членовете на СИК могат да взимат решение какъв глас носи хартиената бюлетина. Съгласно методическите инструкции машинната бюлетина носи единствено и само автентичен глас ", акцентира Матева.

Тя добави, че устройствата за видеонаблюдение ще бъдат заменяни единствено в съботния де. Ако в деня на изборите се окаже, че някое от тях не работи, то няма да бъде заменяно.

Във връзка с настояванията на три политически сили - Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " - да имат свои наблюдаващи в изчислителните пунктове на " Информационно обслужване " в ЦИК и мнението, което бе публикувано от държавното сдружение, Матева разгласи, че по-късно следва комисията да се произнесе с решение.
По-рано през днешния ден към 20-ина членове и симпатизанти на " Възраждане " отпред с водача Костадин Костадинов отидоха пред постройката на " Информационно обслужване ", където насочиха персонални нападки към шефа на сдружението Ивайло Филипов и изложиха настояванията си.

 Изборната комисия към момента няма протокол за деяние при бомбени закани
© Юлия Лазарова

 И И " ИТН " желае да следи " Информационно обслужване " при въвеждането на изборните резултати

На изборите на 2 април в и отвън страната ще има общо 12 891 секции. От тях преносимите са 302, разположените в лечебни заведения и други обществени заведения са 216, а в места за задържане са 19. Секциите в чужбина са 737. Устройства за машинно гласоподаване ще бъдат сложени в 9366 секции в страната и 245 в чужбина.

Кандидатите за народни представители са 4566, от тях 1341 са дами, а 3225 - мъже. 1035 души се явяват като претенденти за народни представители от два региона.

207 интернационалните наблюдаващи ще наблюдават за честността на вота в неделя, а българските ще са 847. Политическите сили са обезпечили 6741 покровители и 6955 наблюдаващи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР