Изборна прогноза, в която ГЕРБ е първа политическа сила с

...
Изборна прогноза, в която ГЕРБ е първа политическа сила с
Коментари Харесай

Михаил Константинов с изборна прогноза: ГЕРБ с над 70 депутати, ПП и ДБ - втора сила

Изборна прогноза, в която ГЕРБ е първа политическа мощ с над 70 народни представители, а обединенението " Продължаваме промяната " / " Демократична България " остава втора - с над 60, направи математикът и избирателен специалист проф. Михаил Константинов.

Дългогодишният член на Централната изборна комисия и някогашен началник на държавната " Информационно обслужване ", която регистрира резултатите от изборите, показа през днешния ден в ефира на Българска национална телевизия личната си прогноза за вота на 2 април, разпределена по мандати. Константинов сподели лист, в който е описал два разновидността - в случай че " Български напредък " още веднъж влезе в Народното събрание и надлежно, в случай че не влезе, като се бе подписал собственоръчно изпод. Константинов не уточни на какво базира тези си калкулации, при все това предизборната акция не е и почнала публично.

Ето какви са сметките на математика - кой какъв брой депутати ще има в 49-ото Народно заседание:

Вариант едно - в случай че " Български напредък " влезе:
ГЕРБ 72ПП/ДБ - 64ДПС - 36 " Възраждане " - 30БСП - 27 " Български напредък: - 11
Ако " Български напредък " не влезе:
ГЕРБ - 75ПП/ДБ - 67ДПС - 38 " Възраждане " - 32БСП - 28
Иначе, Константинов счита, че няма да има проблеми с организацията на вота, макар че хартията бе върната като всеобщ прийом за гласоподаване, машината обезмислена, а към момента няма изясненост по какъв начин ще наподобява разписката, която тя ще пуска.

" Не би трябвало да нагнетяваме напрежение, че нещо ще стане. Вярвам, че нашата изборна администрация ще се оправи, както постоянно, резултатите ще бъдат правилно регистрирани, както постоянно. Не е това казусът, който стои пред нашето общество ", съобщи математикът.

Константинов посочи, че по какъв начин са разпределени мандатите по региони няма никакво значение за изборния резултат, тъй като у нас те се дефинират на национално равнище - " всички гласове от всички региони се събират в една кутия, прибавят се и гласовете от чужбина и въз основата на тези гласове, които са вътре всичките събрани, се дефинират мандатите ". Коментарът му е във връзка преизчисляването на мандатите след националното броене, съгласно което София ще има 4-ма депутати повече, а Пловдив и Варна по един за сметка на по един по-малко от Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

Константинов реши да внесе изясненост и по отношение на " сметките " - какъв брой са гласоподавателите у нас и в чужбина.

" Българските жители по целия свят са 8,2 милиона - от пеленачето до 100-годишните старци. От тях в България се намират 6,5 милиона. Значи отвън границите на България има 1,7 милиона български жители. Колко са избираталите? - По целия свят и в България са 6,6 милиона, а на територията на страната 5,2 милиона. Колко са гласоподавателите отвън България? - 1,4 милиона ", уточни Константинов.

И заключи:

" Ако изборната администрация си гледа правилно работата, избори може да се вършат и без описи. Обаче, теоретично може да се злоупотреби със описите - да вземем за пример, в някаква далечна комисия, в която няма наблюдаващи, където хората са ужким от разнообразни партии, само че в действителност са от една партия, и в случай че те се наговорят между тях, може някой, който попада в листата, да му пуснат един глас, макар че той е в чужбина. Но това са изолирани случаи, малко са на брой и те не трансформират изборния резултат. "

По думите му се преекспонира тематиката с т.нар мъртви души. " Фантомът е гласоподавател, който не се намира в секцията, където не му излиза името.Истински умрелите гласоподаватели, които са в описите, са извънредно малко. Това са хора, които са се намирали в чужбина, на които околните не са занесли смъртния акт в посолството ", уточни специалистът.

Призна, че може да се гласоподава повече от един път, само че пък изборната администрация " ловяла " такива случаи. " На две места не може да се гласоподава - ние ги ловим просто - след всеки избори проверявахме кой какъв брой пъти е дал своя вот. Двойното гласоподаване беше към 500 броя на три милиона. Аз съм ловил един 20 пъти. Може да гласоподава два пъти, може и пет пъти да гласоподава, ще си заплати санкцията ", показа опит Константинов. Но препрати: " Задайте на политиците въпроса с дейната регистрация. "

" Най-грешни протоколи съм намирал в София - 48 пъти върнахме една софийска комисия и стояха три дни. Не би трябвало да караме комисиите да сумират цифри, единствено да отбележат какво намират. Аз предлагам да не се сумира на ръка от комисиите, тъй като те, горките, бъркат ", даде рецепта против надрасканите протоколи изборният специалист.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР