Изборите зад граница ще струват 6,5 млн. лв.Максималният брой места

...
Изборите зад граница ще струват 6,5 млн. лв.Максималният брой места
Коментари Харесай

800 секции разкрива външно в чужбина

Изборите зад граница ще костват 6,5 млн. лева
Максималният брой места с машинно гласоподаване може да доближи до 310

Външно ще командирова чиновници за вота

В близо 800 секции ще гласоподават сънародниците ни зад граница на 2 октомври, оповестиха на брифинг представители на Министерството на външните работи.

“Съгласно решение на ЦИК от 11 август, са избрани 734 места в 61 страни, в които се чака да бъдат формирани изборни секции за гласоподаване отвън страната. На страницата на ЦИК беше задействана и опцията за електронно подаване на заявки за гласоподаване в чужбина. Този развой завършва в 24 часа на 6 септември”, сподели Калин Анастасов, който е заместник-председател на работна група “Избори” във външно министерство.

Анастасов заяви, че е направена поръчка до Министерски съвет и ЦИК за печатане на 710 000 броя бюлетини. “В взаимозависимост от метода, който ЦИК ще избере при установяване броя на секциите с машинно гласоподаване, както и на броя на машините в тези секции, нашият разбор сподели, че оптималният брой секции с машинно гласоподаване може да доближи до 310 и надлежно, 620 машини да бъдат нужни за гласуването зад граница, акцентира Анастасов. Той заяви, че парламентарните избори в чужбина ще костват 6 500 000 лв..

Над 2500 българи зад граница към този момент са декларирали желанието си да упражнят правото си на избор на 2 октомври. Анастасов означи, че предварителната регистрация дава опция за включване в изборните описи, които би довело до по-бързото протичане на изборния развой и опция за оптимален брой български жители да упражнят правото си на глас.
За вота ще бъдат командировани чиновници на Министерство на външните работи, които ще преминат образование.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР