Изборите за сливенски митрополит се отлагат за юни заради пловдивския

...
Изборите за сливенски митрополит се отлагат за юни заради пловдивския
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Изборите за сливенски митрополит касирани заради епископ Арсений?

Изборите за сливенски митрополит се отсрочват за юни поради пловдивския митрополит Николай, чието предложение за правоприемник на починалия Йоаникий не съумя да събере задоволително гласове – свещеник Арсений получи 17 гласа. Това настояват пред Lupa.bg представители на БПЦ.  



Според тях, в случай че изборите са извършени в нарушаване, дядо Йоан е трябвало в точния момент да ги спре и той да бъде заменен. Всичко това обаче не е направено.

Преподавателят в Богословския факултет проф. Дилян Николчев твърди, че Светият синод нарушава Устава на БПЦ с касирането на изборите. В устава е казано, че една епархия не може да стои повече от три месеца овакантена без канонически митрополит. Синодалната разпоредба, която провокира бурни реакции в средите на духовенството, е неприложима с оглед правните разпореждания на Устава на БПЦ, гласи оценката на проф. Николчев. Съставянето на тази разпоредба провокира огромна изненада, " изсмукано е от пръстите ", счита той.

„ Разпределението на силите, на другите лобита в Светия синод се видя отчетливо ", разяснява Дилян Николчев. Според него някои от участниците в митингите пред Светия синод не са знаели за какво са там.

" Каква проверка ще прави Светият синод? И за какво чак в този момент се сеща? Защо ще ревизира описите на гласоподавателите? Това се прави преди този момент, а не по-късно ", зададе въпроси проф. Николчев по отношение на избора на нов Сливенски митрополит.

Заради касирането на изборите за сливенски митрополит четвърти ден гладува отец Иван Янков.

„ Предложих на дядо Йоан всички сливенски свещеници, които разбрах, че са 99 на брой - ги приканвам да дойдат да се подпишат тук за или срещу Йеротей и тези листи дядо Йоан да ги вземе да ги занесе в Светия синод да види какви са желанията на сливенското духовенство ", сподели отец Иван Янков.

От своя страна митрополит Йоан загатна, че протестиращият духовник може да бъде дисциплинарно осъден. Поддръжници на отец Иван Янков обясниха пред медията ни, че това не може да се случи, тъй като той пази устава на БПЦ. Освен това, в случай че бъде осъден, ще бъде осквернена вярата.



Отец Иван Янков

" Морално ли е да бъде осъден свещеник, който пази вярата и църквата?! ", обърнаха се пред медията ни миряни, които застават зад него. 

В поддръжка на непримиримия духовник на следващия ден във всяка една черква в страната ще бъде осъществено бдение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР