Изборите за Народно събрание бяха проведени в 755 секции, разположени

...
Изборите за Народно събрание бяха проведени в 755 секции, разположени
Коментари Харесай

МВнР: Изборите в чужбина минаха спокойно, най-много гласували в Турция

Изборите за Народно заседание бяха извършени в 755 секции, ситуирани в 65 страни. Това са четвъртите подред избори за година и половина. Изборите протекоха умерено и при добра организация, нямаше основни проблеми.

Това съобщи министърът на външните работи Николай Милков, предадеБГНЕС.

Милков сподели, че при секционните комисии при представителите на българските общностие имало възторг и воля и не са срещнали проблеми при провеждането на изборите. ”По отношение на партиите и обединението обстановката не беше такава ”, уточни той и добави, че главните проблеми са били в Турция. “Благодарение на бързата реакция успяхме бързо да сменяем неявилите се членове на СИК с запаси, тъй че комисиите да стартират работа ”, сподели Милков.

Общо 4200 индивида са били част от секционните комисии в чужбина - 1400 са били представители на политически партии, 755 са били представители на министъра на външните работи, а останалите - членове на българските общности в чужбина.

Милков заяви, че в чужбина са дали своят вот общо 177 000 души. “Най-много са били в Турция - 58 000, 27 000 в Обениненото кралство, в Германия - 22 000, в Испания - 11 000 и в Съединени американски щати - 10 000 ”, означи той и добави, че в този момент следва прибирането на машините и изборните бумаги. “Министерството извърши своите задължения сполучливо ”, сподели Милков.

Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „ Избори ” сподели, че на тези избори са дали своят вот над 178 000 жители.

“Въпреки големите дистанции и провокации с превозването на машините и изборните бумаги нямаше случай в чужбина, в който гласуването да премине от машина към хартиена бюлетина ”, сподели той и добави, че е имало 300 секции, в които се е гласувало с машини по отношение на 455, в които се е гласувало с бюлетини.

“62% от гласувалите български жители в чужбина гласоподаваха с машини и 38% гласоподаваха хартиено ”, заяви той. Анастасов сподели, че в секциите в Бурса, Люлебургас, Айндховен и Чорлу са дали своят вот най-вече, до момента в който в Техеран, Нова Зеландия и районен съд Македония са дали своят вот минимум. “В 8% от секциите гласоподаваха 500 души, в 24% от секциите гласоподаваха сред 300-500 души, в 46% от секциите гласоподаваха сред 100-300 души и в 22 % гласоподаваха в секциите гласоподаваха към 100 души ”, уточни той.

Анастасов сподели, че на база на изборите и изборния кодекс за идващите избори от министерството плануват към 600 автоматизирани секции, от тях 240 с машини.

Васил Вълчев, Генерален консул на Република България в Истанбул, сподели, че на тези избори са дали своят вот доста по-малко хора по отношение на предходните избори.

“Активността беше в границите на плануваната, без произшествия, без опашки и напрежение. Разкрития по-голям секции улеснява гласоподавателите ”, уточни той.

Министър Милчев уточни, че могат да дадат оферти и решения по няколко наблюдаващи се проблеми в случай че идващото държавно управление желае: като образуването на съставите на районните изборни комисии, както и периоди касаещи организацията на изборния развой, също така и срокът за прибиране на изборните бумаги и машините и нуждата от образуване на обособена районна изборна комисия “Чужбина ”.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР