Изборите за 49-ото Народно събрание вече са в историята, а

...
Изборите за 49-ото Народно събрание вече са в историята, а
Коментари Харесай

Финанси следизборно: Икономическите планове на партиите от 49-ото НС

Изборите за 49-ото Народно заседание към този момент са в историята, а резултатите демонстрират, че в бъдещия парламент най-вероятно ще има шест партии.

Засега възможностите за сформиране на устойчиво постоянно държавно управление не са изключително огромни - или най-малко не по-добри, в сравнение с бяха в предходното Народно заседание.

Но, макар че ясната политическа необятна коалиция наподобява невъзможна, Народното събрание въпреки всичко ще има опция да гласоподава основни закони, които да обезпечат естественото действие на стопанската система, даже и при липса на постоянен кабинет.

Какво е записано в предизборните стопански стратегии на партиите, които ще имат представители в Народното събрание, и има ли точки, по които биха могли да реализират консенсус? Ето какво демонстрира справката на:
Бюджет
Безспорно, един от водещите цели за бъдещите народни представители ще бъде гласуването, въпреки и със забавяне, на постоянен бюджет за 2023 година

Това обаче няма да е лесна задача, защото възгледите на обособените политически сили за предпочитаните пера в държавната хазна се разграничават доста.

Има обаче тематики, по които даже и в очертаващото се (за следващ път) фрагментирано политическо посланичество би могло да се образува парламентарно болшинство.

ГЕРБ и Движението за права и свободи, да вземем за пример, пазят позицията за закостенял метод към държавните разноски и упорстват за опазване на бюджетния недостиг под равнището от 3% от брутния вътрешен артикул.

Коалицията Продължаваме промяната-Демократична България също залагат тази цел в програмата си. Подкрепата за поддържането на фискална дисциплинираност е записаната и в предизборната стратегия на ИТН.

Така че, от тази позиция, в случай че се стигне до гласоподаване на Бюджет 2023 в пленарната зала, разноските надали ще надвишават границата от 3% от Брутният вътрешен продукт. Единствено от Българската социалистическа партия и от Възраждане не се ангажират с поддържането ѝ.

Колкото до обособените цели в бюджетната политика, разликата във възгледите на обособените партии остава забележителна.
Данъци
По отношение на данъчната политика, множеството политически сили упорстват за " предвидимост ", което значи, че не възнамеряват фрапантни промени в модела на данъчно облагане.

В програмата на Българска социалистическа партия обаче категорично е записано, че партията ще работи за въвеждането на необлагаем най-малко в размер, непосредствен до прага на бедността, като първа стъпка към въвеждането на прогресивно подоходно облагане.

Партията желае и нулев налог върху приходите от труд до навършване на 26 години, който би обхванал близо 300 000 младежи. Социалистите въпреки всичко вършат ангажимента, че всяка смяна в разпоредбите на облагане ще са предмет на задълбочена социална полемика и предварителна подготовка.

И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, и ПП-ДБ показват като приоритет напъните за децентрализация на общинските бюджети.

Основните оферти са свързани с подсилване на приходния потенциал на общините посредством ограничения за финансова децентрализация. ПП-ДБ планува и основаване на целеви фонд за районно развиване на общините с ясни критерии за оценка и асортимент на плановете.

Българска социалистическа партия предлага фискална децентрализация посредством прекосяване към програмно бюджетиране на локално равнище и бистрота на локалните финанси, както и преразпределение на част от налога върху приходите на физическите лица в интерес на общините.
За и срещу еврото
По отношение на евентуалното участие на България в еврозоната, има ясно обрисувани " лагери " в партиите, които влизат в идващия парламент.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи изрично одобряват въвеждането на еврото и присъединението на страната към еврозоната, което значи, че и по тази точка би могло да се реализира хипотетично парламентарно болшинство.

Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ показват кардинална позиция, че присъединението към еврозоната ще би трябвало да стане в по-далечно бъдеще, а не тъкмо в този момент, до момента в който Възраждане са твърдо срещу това България да става част от валутния съюз.
Социална политика
Традиционно, в предизборните стратегии на всички политически партии обществените политики заемат централно място, защото засягат огромен брой хора.

Консенсус в стратегиите на множеството политически сили, които влизат в 49-ото национално заседание, има във връзка с поддръжката за младите фамилии и най-уязвимите групи, в това число и за пенсионерите.

Най-щедрите оферти, обичайно, са в програмата на Българската социалистическа партия, която слага свиването на неравенството в приходите като собствен главен приоритет.

Сред предложенията на социалистите откриваме увеличение на еднократната помощ при раждане (за първо дете – 600 лева, за второ дете – 1200 лева, за трето дете – 1700 лева.), както и еднократна помощ в размер на 7000 лева за всяко второ и трето дете на родители, които са обезпечени най-малко 24 месеца обратно, увеличение на размера на еднократната помощ за майки-студентки на 7000 лева, безвъзмездни медикаменти за всички деца до 14 година възраст, както и обезпечаване на по-високи приходи за пенсионерите посредством преизчисляване на всички пенсии.

Една от концепциите на Българска социалистическа партия е и основаване на държавни обществени предприятия и финансиране на предприятия за хора с увреждания.

В програмата на Възраждане поддръжката за младите фамилии също е извадена като приоритет и инструмент за справяне с демографската рецесия.

По-големи данъчни облекчения за младите фамилии с деца и продължение на наклонността за растеж на пенсиите участват и в програмата на ПП-ДБ.

От ГЕРБ също плануват предприемане на ограничения против обедняването и понижената покупателна дарба на популацията, само че без да се подлага на риск фискалната непоклатимост.

Със сигурност обаче може да се чака, че някои от детайлите на фискалната политика, биха получили поддръжка от множеството партии в бъдещия парламент.
Подкрепа за бизнеса
Подкрепата за дребните и междинни предприятия участва като тематика в стратегиите на съвсем всички политически сили, които минават 4-процентовата преграда на изборите.

Приоритет за ГЕРБ е незабавното пускане на всички планове и схеми за финансиране от Националния проект за възобновяване и резистентност.

От ПП-ДБ декларират планове за поддръжка на микро и дребните предприятия посредством нарастване на прага за наложителна регистрация по ЗДДС до допустимия в Европейския съюз таван от 166 хиляди лева, както и понижаване на административната тежест и опростяване на процедурите за данъчна отчетност на микро- и дребните предприятия.

Известна конкретика във връзка с ограниченията в поддръжка на бизнеса има и в програмата на Българска социалистическа партия, където е записано, че дребните и междинните предприятия ще получават преференциално и налично финансиране от Българската банка за развиване, както и че ще се отпускат държавни гаранции за български предприятия за достъп до нови пазари посредством отчасти или цялостно покриване на риска посредством Българската организация за експортно обезпечаване.

Като приоритет се показва и намаляването на административната тежест за бизнеса, привличането на непознати вложители и разширение на държавните вложения посредством публично-частни партньорства.

От Възраждане показват като приоритет поддръжката за дребния и междинен бизнес със средства на българската страна, преференциални вложения в стартъп компании, както и стратегия за завръщане на българите от чужбина, стимулирайки ги да стартират бизнес в България.
Капиталов пазар
Две от партиите, които влизат в бъдещия парламент, имат съответна позиция и за нуждата от развиване на финансовия пазар у нас - това са ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Сред предложенията в програмата на ГЕРБ са посочени финансово подкрепяне на бизнеса за листване на БФБ, продажба на миноритарни дялове от обществени предприятия посредством борсата, структуриране на IPO фонд и прекачване на издаването на държавни облигации напълно към БФБ и на регистъра им към Централен депозитар АД (ЦД).

Социалистите пък плануват разширение и възстановяване на финансовата инфраструктура на Българската фондова борса, съгласуваност на българския финансов пазар с европейския и поддръжка за българските компании да притеглят акционери от европейските тържища.
Енергетика
По отношение на енергийната политика и нейните стопански резултати, сред партиите съществуват основни разлики, само че по някои тематики има опция и за необятен политически консенсус, най-малко в случай че се съди от предизборните стратегии.

Всички партии, да вземем за пример, декларират своя ангажимент да поддържат работата на енергийния комплекс „ Марица-Изток “ и гарантиране на действието на въглищната енергетика, най-малко в кратковременен проект.

Това значи, че по всяка възможност те ще би трябвало да одобряват нужното законодателство, както и да го защитят пред Европейския съюз в границите на идващия парламент.

Енергийните обезщетения за потребителите и бизнеса, както и диверсификацията на газовите доставки, също се обрисуват като цели, които биха били подкрепени от множеството народни представители в 49-ото Народно събрание.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР